«На Москвє толсто звєнят, да тонко єдят»

14.03.2013
«На Москвє толсто звєнят, да тонко єдят»

Кисельов обвинувачє.

Відмова Президента Януковича ночувати у свого російського колеги в Завидові під час останнього робочого візиту не минула безслідно. Зачеплені за живе амбіції Володимира Путіна «вихлюпнули» в українські і російські ЗМІ порцію відповідної пропаганди проти співробітництва України з Євросоюзом. Учора в «Комсомольской правдє в Украінє» вийшло інтерв’ю кума російського президента Віктора Медведчука, який назвав євроінтеграцію України «красивим блефом». А перед тим у «Вістях тижня» на державному телеканалі «Росія–1» ведучий Дмитро Кисельов відверто збиткувався над Януковичем та «бомбив» небажання Києва схилятися на бік Митного союзу.

«Як зазвичай, Янукович просив знизити ціну на газ, прискорити монтаж в Україні атомних станцій і швидше будувати спільні літаки марки Ан. Як зазвичай, Путін пояснював, що ключ до всього — вступ України до Митного союзу», — розповідав придворний кремлівський журналіст, який, нагадаємо, свого часу працював в Україні, обслуговуючи інтереси влади часів Леоніда Кучми на каналі ICTV. «Янукович, як ошпарений, навіть не залишившись на запланований нічліг, під ранок полетів додому. Справи в нього — дрянь, лякають уже всюди — і з Заходу, і зі Сходу, а можливості в Києва гідно зробити свій вибір усе менше», — закінчив тривале топтання по Президентові України пан Кисельов.

«Специфіка російської зовніш­ньої політики відрізняється тим, що вона не вміє розмовляти на рівних з іншими країнами, — вона їх обов’язково хоче підпорядковувати, тому в неї друзів практично немає і по всьому периметру російських кордонів є проблеми», — каже в коментарі «УМ» політолог Олександр Палій. Причини цього полягають «у татаро–монгольській ментальності та неконкурентоздатності «Русского міра», до якого, на відміну від ЄС, не стоїть черга охочих вступити, і це викликає ревнощі Кремля.

Оптимістичні цифри зростання ВВП України — від 1,5 до 6% у разі приєднання до Митного союзу, які обіцяє Путін, — політолог вважає маячнею. Палій називає економіки країн Митного союзу «відсталими й архаїчними», які в Росії розглядають як сировинні придатки. «Є така приказка у філолога Володимира Даля — «на Москвє толсто звєнят, да тонко єдят», — жартує Палій.