Там «Руссю» пахне...

05.03.2013
Там «Руссю» пахне...

Віктор Янукович і Володимир Путін у Завидові. Фото Рейтер.

Учора — вперше після тривалої перерви — президент Росії Володимир Путін прийняв у гості Віктора Януковича. Рандеву відбулося в резиденції «Русь» у Завидові (Тверська область). Очевидно, що російський лідер прагнув дещо нейтралізувати вплив на Януковича минулого євроінтеграційного саміту в Брюсселі.

Звісно, ключовими були питання газу й геостратегічного вибору України. «Це політичний вибір самої України. І ми, безумовно, будемо ставитися з повагою, до будь–якого [вибору]», — сказав Путін про Митний союз, давши зрозуміти, що вступ до нього відбувається з міркувань не економіки, а політики.

Щодо зниження ціни на російський газ, якого так давно й даремно домагається Україна, то до вечора нічого конкретно–обнадійливого з вуст двох лідерів не пролунало. «Наші фахівці, яких ми визначили на рівні робочих груп, вони досить глибоко просунулись. Нам, напевно, вже час підбити підсумки цих переговорів...» — з надією говорив Янукович перед початком побачення, сподіваючись «просунутися далі вперед у вирішенні цих питань».

Також Президент України апелював до потреби активізувати співпрацю передусім у питаннях атомної енергетики, зокрема в спорудженні 3–го i 4–го енергоблоків Хмельницької АЕС, у спільних проектах із будівництва літаків Ан–70 і Ан–124 тощо.