«Ми з Аришею вже вдома»

26.02.2013

Через три місяці вийшла з коми трирічна дівчинка, яка впала з висоти третього поверху в одному з торговельно–розважальних центрів Херсона. За словами лікарів, те, що дівчинка вижила з такими травмами, — диво.

Нагадаємо: траге­дія сталася ще 12 лис­топада минулого року. В той нещасливий день маленька Аринка Своріна разом iз мамою зайшла до торговельного центру, що в Херсонi. Спочатку скупилися в супермаркеті на першому поверсі, а потім піднялися на третій. Там дитина й упала в щілину між поручнями ескалатора, яка чомусь не була огороджена, просто на мармурову підлогу першого поверху.

Після страшного падіння лікарі не давали жодних гарантій, що дитина житиме. Щодня Аринка потребувала до двох тисяч гривень на дороге лікування. Щоб врятувати життя дитині, батькам довелося, як кажуть, «піти в люди». Зібрати гроші на лікування допомагали небайдужі українці.

— Дитина перенесла п’ятнадцять складних операцій, — розповідає Володимир Сав­чук, нейрохірург Херсонської дитячої обласної лікарні. — Ми діагностували в Ариші тяжку відкриту черепно–мозкову травму, багатоосколкові переломи, удари, розтрощення головного мозку...

За словами медиків, зараз стан дівчинки стабільний. Безумовно, ще знадобиться довгий реабілітаційний період, однак життя Ариші — в безпеці.

— Слава Богу, ми з Аришею вже вдома, — говорить мама дівчинки Юлія Своріна. — Ці три місяці в лікарні стали для нашої родини справжнім жахом. Якби не допомога людей, ми не витримали б цього випробування. А ще, звичайно, дуже боляче і прикро, що ми так і не змогли довести, що трагедія, яка сталася з нашою дитиною, — не випадковість, а вина торговельно–розважального центру, при проектуванні ескалаторів у якому були допущені прорахунки.

Згідно з результатами судово–будівельної експертизи, причин для пред’явлення претензій до фахівців, що проектували ескалатори та сходи, не знайдено. Власникам лише рекомендували встановити металеву огорожу. Також не виявила жодних порушень у роботі ТРЦ і спеціальна комісія від херсонської мерії.

А небезпечна дірка на третьому поверсі ТРЦ, де сталося нещастя з Аришею Своріною, так і не була ліквідована. Керівництво супермаркету лише розпорядилося розмістити таблички з проханням до батьків краще стежити за своїми дітьми. Ото й усе! Ця агітація, безумовно, допоможе зорієнтуватися дорослим, але як бути з дітьми, які ще й читати не вміють?

— Закрити проліт повністю неможливо з тієї причини, що в такому випадку порушиться природна вентиляція приміщення, — каже директор компанії–власника ТОВ АРФ–2 Олена Кармалига. — Я сама не раз була свідком того, як після трагедії з дівчинкою люди намагалися просунути в проріз і ноги, і руки, і навіть голову! Мабуть, таким чином перевіряють, чи могла туди впасти дитина. Ще й досі міліція і прокуратура проводять розгляд цього нещасного випадку. Після того як правоохоронці поставлять фінальну крапку у своєму розслідуванні, ми вже будемо дивитися, що ще можна змінити.