НОВИНИ ПЛЮС

26.02.2013

Президентом Кіпру став консерватор

«Подолати економічну кризу та відновити довіру до Кіпру», — під такими гаслами в другому турі президентських виборів, що відбувся позавчора в Республіці Кіпр, переміг опозиційний лідер, правоцентрист–консерватор Нікос Анастасіадіс. Анастасіадіс здобув 57,48% голосів, а його суперник, незалежний кандидат Ставрос Малас, якого підтримував чинний комуністичний президент Кіпру Дімітріс Хрістофіас, заручився підтримкою 42,5% виборців. Явка на виборах становила понад 81% — це один із найвищих показників за всю історію Кіпру.

У Кореї вступила на посаду перша жінка–президент

Учора в Південній Кореї, склавши присягу перед парламентом, вступила на посаду перша в історії країни жінка–президент Пак Кин Хе. У своїй інавгураційній промові лідер держави закликала сусідню Північну Корею стримувати амбіції в галузі ядерної енергетики і стати на шлях мирного розвитку.

61–річна Пак Кин Хе — дочка покійного військового диктатора Пак Чон Хі, який керував країною 18 років. На президентських виборах у грудні 2012 року Пак Кин Хе як кандидат від правлячої партії здобула 51,6% голосів.

Ще п’ять років ери Кастро

Національна Асамблея Куби переобрала 81–річного Рауля Кастро президентом країни. На засіданні був присутній і його старший брат, лідер Кубинської революції Фідель Кастро, який з усіх посад зберіг лише звання депутата. Після призначення Рауль заявив, що по завершенні другого президентського терміну в 2018 році піде з посади. І запропонував внести зміни до Кон­ституції, якими перебування на ключових владних постах буде обмежено двома п’ятирічками поспіль, а для охочих обійняти таку посаду встановлять верхню вікову межу.

Дипломатичний марафон Керрі

Джон Керрі, який місяць тому обійняв посаду глави Держдепартаменту США, минулої неділі вирушив у свою першу закордонну подорож. За 11 днів глава американської дипломатії відвідає дев’ять країн Європи та Близького Сходу. Першу зупинку Керрі зробив у Лондоні. Далі його шлях проляже через Берлін, Париж, Рим, Анкару, Каїр, Ер–Ріяд, Абу–Дабі та Доху. Програмою не передбачено візитів до Ізраїлю та на Західний берег Йордану, оскільки ці регіони через місяць відвідає президент США Барак Обама.

Кінець війни у ДР Конго

Лідери країн регіону африканських Великих озер підписали мирну угоду про закінчення майже 20–річної війни на сході Демократичної Республіки Конго (ДРК). Історичний акт укладено минулої неділі в Аддіс–Абебі за посередництва ООН. Руанду та Уганду звинувачували в підтримці збройного повстання, яке у березні минулого року підняли в провінції Північне Ківу на сході ДРК партизани тутсі. Мирну угоду підписали президенти ДРК, ПАР, Мозамбіку, Руанди й Танзанії у присутності Генсека ООН Пан Кі Муна та представників Уганди, Анголи, Бурунді, Центрально–Африканської Республіки і Замбії. Цим документом іншим країнам забороняється підтримка повстанських рухів у ДРК.

Болгари обрали нового патріарха

Минулої неділі Болгарська православна церква обрала нового патріарха. Ним став 67–річний митрополит Русенський Неофіт. Попередній глава, патріарх Болгарський Максим помер у листопаді минулого року на 99–му році життя.

Пісторіуса випустили під заставу

Паралімпійського чемпіона Оскара Пісторіуса, якого звинувачують у вбивстві дівчини, суд у ПАР випустив під заставу в розмірі 1 млн. рандів (близько 86 тис. євро). Суддя погодився з адвокатами, які переконували, що світова слава не дозволить спортсменові втекти від правосуддя. Наступне засідання суду призначено на 4 червня.

Президент Єгипту переніс вибори на прохання християн

Парламентські вибори в Єгипті розпочнуться 22 квітня, а не 27 квітня, як планувалося раніше, повідомив речник президента Мохаммеда Мурсі. Досі терміни проведення виборів критикували копти, оскільки вони збігалися з пасхальними святкуваннями. Коптська церква, як і Українська православна, цього року відзначає Великдень 5 травня, а саме на цей день було призначено другий тур голосування. Водночас перший тур збігався з Вербною неділею. Тож на прохання християн, які становлять 10% від 83–мільйонного населення Єгипту, вибори відбудуться, відповідно, 22–23 і 29–30 квітня. Втім це буде лише перший етап виборів із чотирьох. Після змін у виборчому календарі парламент має зібратися на перше засідання 2–го, а не 6 липня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>