Перекреслена трагікомедія

Перекреслена трагікомедія

Навряд чи європейські лідери вчора могли сповна сконцентруватися на подіях саміту «Україна—ЄС», який відбувається в Брюсселі. Адже увагу європейських політиків було прикуто також до Італії, де в понеділок завершувалося дводенне голосування на парламентських виборах. І тривогу брюссельських чиновників цілком можна зрозуміти. Півтора року тому Італія на чолі з урядом Сильвіо Берлусконі ледве не потягла всю єврозону в чорну діру кризи. Тепер же Берлусконі має шанси знову повернутися до влади.

Як влучно висловився італійський соціолог Доменіко Де Мазі, на цих виборах «за владу змагаються два коміки і два трагіки». «Думаю, трагік переможе», — оптимістично (для євро) спрогнозував експерт. Утім певності з цього приводу вчора ще не було.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

«Хаза» з мурашками по шкірі

«Хаза» з мурашками по шкірі

Проспект Андраші — один із найкрасивіших у Будапешті. Під широкою вулицею, яку називають ще «Єлисейськими полями», прокладено найстарішу в континентальній Європі гілку метро. Стилізовані під ті, перші, вагони зупиняються на станціях, вигляд яких фактично не змінювався з часу відкриття Будапештського метрополітену в 1896 році. На протилежному від центру Пешта кінці проспекту Андраші розташована монументальна площа Героїв — саме за її принципом 2001 року планувалося оформити майдан Незалежності в Києві, однак замість скульптурного пантеону видатних історичних постатей за колоною вибудували торговельний центр «Глобус».

По обидва боки проспекту Андраші — елегантні вілли, музеї, театри, державні установи й дипломатичні представництва. Проте є на цій вулиці один будинок, який привертає особливу увагу. Над сірою чотириповерховою будівлею зловісно нависає чорний металевий карниз із прорізаними літерами, з яких складається слово TERROR. Навпроти входу — щільна завіса із товстих ланцюгів. Як свідчить напис, продубльований різними мовами (є й українською), це — символічне зображення залізної завіси між соціалістичним табором та рештою Європи. Трохи далі — бетонний блок — символ Берлінського муру.

Ми стоїмо перед Будинком терору («Террор хаза») — унікальним музеєм двох режимів, від яких потерпала Угорщина у ХХ сторіччі. На відміну від України, досі заставленої пам’ятниками радянським вождям і керованої вождями, готовими заради червоних ідолів відривати патріотам руки й ноги, в Угорщині усвідомлення кривавої тотожності комуністичного й нацистського режимів починається «з голови». Музей терору в Будапешті було створено за підтримки чинного прем’єр–міністра країни Віктора Орбана, який очолював угорський уряд і в 1998—2002 роках.

Всі статті рубрики