Кому служитимуть старі «топи»?

19.02.2013

На зборах акціонерів медіа–групи «Інтер» минулого тижня обрано новий склад наглядової ради та правління телеканалу. Отже, хто прийшов на «головну кнопку країни» після продажу її Хорошковським панам Фірташу й Льовочкіну?

Головою правління каналу «Інтер» став 39–річний Єгор Бенкендорф, який із березня 2010–го був гендиректором Національної телекомпанії України. Раніше, з 1997 року й до президентства Януковича, Бенкендорф працював саме на «Інтері»: на державне телебачення він переходив iз посади виконавчого продюсера «Інтера», а по суті був генпродюсером одного з найбільших комерційних каналів.

Тепер постає питання, хто очолить Перший Національний канал після Бенкендорфа.

Директором компанії «Національні інформаційні системи», яка виробляє для «Інтера» «Новини», «Подробности» й «Подробиці тижня», тобто відповідальним за ідеологічне наповнення новин каналу, став ще один старий інтерівський знайомий — російський журналіст Євген Кисельов. Один із співзасновників та керівників ще незалежного російського каналу НТВ, на українському ТБ Кисельов з’явився влітку 2008 року — тоді він став головним редактором–консультантом телекомпанії ТВі. Згодом російська зірка опинилася на «Інтері» — як сам він стверджував, на запрошення тодішнього власника Валерія Хорошковського. І хоча в Росії Кисельова вважають опозиціонером, його «Великій політиці», що виходила на «Інтері» з осені 2009 року, експерти закидали сервільне ставлення до влади.

Керувати медіа–бізнесом усієї групи Inter Media Group (канали «Інтер», «Інтер+», К1, К2, «Мега», НТН, «Піксель», «MTV–Україна») та забезпечувати розвиток її медійних активів буде Ганна Безлюдна. Вона стала директором iз розвитку компанії, а також увійшла до складу наглядової ради каналу «Інтер».

41–річна журналістка Безлюдна свого часу була шеф–редактором інформаційно–аналітичної служби «Інтера», ген­продюсером каналу в 2007—2009 роках. Ганна є очевидною «людиною Фірташа»; вона — директор із зовнішніх зв’язків та комунікацій Group DF, заступник голови ради Федерації роботодавців України — структур, де головує Дмитро Фірташ. Безлюдна каже, що спільне завдання членів правління — «розвивати телеканал перш за все як телевізійний бізнес».

Отар Довженко, медіа–експерт, у коментарі «УМ» говорить: «Упевнений, що «Інтер» завжди розглядався і власником, і владою як надзвичайно потужний засіб впливу на громадську думку, як інструмент виборчої агітації, і залишається таким для нових власників та влади — що почасти одне й те саме (Сергій Льовочкін залишається головою адміністрації президента. — Ред.). Якби «Інтер» був бізнесом, а не інструментом пропаганди, нові призначення я оцінював би позитивно. Адже Ганна Безлюдна — одна з найкращих українських телеменеджерів, а Єгорові Бенкендорфу сам Бог велів керувати виробництвом саме цього каналу, з яким він виріс і сформувався як продюсер. Однак, на жаль, ефективність і професіоналізм управління групою «Інтер» у цьому випадку означатиме його інтенсивніше та дієвіше використання для обстоювання інтересів влади (чи то пак, окремих фракцій влади — Януковича і групи Фірташа—Льовочкіна)».

«Янукович і в період кількамісячної показушної лібералізації новин «Інтера» перед продажем каналу був недоторканним для інтерівських журналістів. Тим більше, буде він таким надалі. Можливо, на каналі дозволять критикувати Азарова, який, як ми вже зрозуміли з «темників Арбузова», є офіційним цапом–відбувайлом «регіональної» влади. Думаю, будуть проведені певні реформи та кадрові зміни серед ведучих і журналістів, оскільки фаховий рівень нинішніх інтерівців не зовсім відповідає очікуванням нового керівництва, — каже Отар Довженко. — В одному можна бути впевненими: Євген Кисельов буде виконувати забаганки та вказівки свого роботодавця, адже Безлюдна, яка курируватиме канал Фірташа—Льовочкіна, не терпить непослуху».

 

ПІДЙОМНІ

Канал «Інтер» отримав кредит у банку «Надра», який належить Дмитру Фірташу, на суму 735,241 млн. грн. Відповідне повідомлення оприлюднено в системі розкриття інформації на фондовому ринку SMIDA.

Процентна ставка — 11% річних; строк договору кредиту — 24 місяці.