Торт iз «полуничкою»

19.02.2013
Торт iз «полуничкою»

Юлiя Тимошенко, Олександр Турчинов i Павло Лазаренко. Архiвне фото 1990–х рокiв.

У резонансній справі про вбивство нардепа Євгена Щербаня у 1996 році (підозрюваною в замовленні якого є Юлія Тимошенко) Печерський райсуд столиці вже допитав двох свідків. Слідом за Ігорем Мар’їнковим минулої п’ятниці слідчий суддя проiнтерв’ював Сергія Зайцева, який був одружений з родичкою Петра Кириченка — партнера Павла Лазаренка.

Це засвідчує провал тактики захисту Тимошенко: якщо раніше Юлії Володимирівні та її захисникам удавалося затягнути розгляд тих чи інших справ у суді через перебування екс–Прем’єрки у лікарні (мовляв, хворого не можна доставляти до суду, а процес треба відкладати), то тепер усе інакше.

Згідно з новим КПК, досудове слідство здійснює суд, і хоча Леді Ю заявила бажання бути присут­ньою під час допиту свідків, але сподівалася, що допити відкладуть через її статус хворої. Бо так має бути за законом, i саме до таких дій Юлія Володимирівна закликала пенітенціаріїв, коли вони питали її, чи згодна вона поїхати до суду в Київ. Тож без виписки з лікарні її не повезли до суду, тоді як суд цього разу вирішив допитувати свідків за відсутності хворої Тимошенко.

По суті, слідство у справі прискорено фактично «через коліно». Наразi головне — що публічний допит свідків у справі Щербаня завдає неабияких репутаційних втрат Юлії Володимирівні як жінці, як полiтику, а відтак і очолюваній нею «Батьківщині». Адже в залі суду йдеться про її інтимне життя ще в 90–ті роки. І не із законним чоловіком Олександром, який нині бореться за її звільнення у Празі, маючи статус політичного біженця. А з самим Лазаренком.

Звідси припущення: можливо, владу влаштує не «довічна посадка» Ледi Ю по справі Щербаня (яку не так і легко забезпечити), а знищення репутації Тимошенко як полiтика. Мовляв, дивіться, вона ж «легкої поведінки»... І дарма, що захист стверджує, що їхня підзахисна ніколи не була знайома зі свідками Мар’їнковим та Зайцевим, а прямих доказів перерахування грошей Лазаренком та Тимошенко за вбивство Щербаня ми не чули. Дарма, що свідки помиляються в деталях (мовляв, iз кілерами Юля зустрічалася у 1996 році вдягнена у костюм Louis Vuitton, хоча перша лінія цього бренду вийшла на два роки пізніше). Їхні свідчення про справи засу­дженої чують не лише потенційні виборці в Україні, а й потенційні захисники Тимошенко із числа західного політикуму.

Для прикладу наведемо такі слова свідка Зайцева: «Юлія Тимошенко мала інтимні стосунки з Павлом Лазаренком, розбила його сім’ю, а він втратив через неї розум!» Звідки Сергій Зайцев про це знає? Виявляється, його дружині на цей адюльтер поскаржилася дружина Лазаренка — Тетяна Іванівна. Та то ж чутки, скажете ви. Але згідно з новим КПК, юридично грамотно це зветься «свідчення з чужих слів».

«Як розповів мені Кириченко, він не любив Тимошенко і разом iз «Матросом» влаштував жарт — підклав Тимошенко якийсь тортик під стілець із написом «Привіт від донецьких. Наступного разу буде не тортик». Після цього Лазаренко дуже розхвилювався і послав чартерний літак, щоб вирішити цю проблему. Лазаренко сказав, що питання може вирішити тільки «Матрос», у якого є потрібні зв’язки по всьому Союзу», — це вже свідчення Зайцева про можливі причини вбивства донецького Щербаня.

За це вбивство кілери нібито отримали від замовників 3 млн. доларів. Принаймнi на допиті Зайцев, знову посилаючись на слова Кириченка, сказав: «Ми розвели цю лошицю (Тимошенко — Ред.) на «трьошку». За його словами, вбивство Щербаня Лазаренку допоміг замовити Кириченко, який страждав від наркотичної залежності.

Захист Тимошенко говорить про безсилля таких свiдчень i подає заяву до Генпрокуратури про причетність «алкоголіка, наркомана зі стажем, який мав кримінальне минуле» Петра Кириченка до вбивства Євгена Щербаня.

Наступним свідком у справі про вбивство Євгена Щербаня на цьому тижні може бути екс–«губернатор» Володимир Щербань.