«Ніякої інформації, окрім клички?»

31.01.2013

Днями на сайті ВР з’явився проект закону «регіоналки» Олени Бондаренко «Про внесення змін до статей 8 і 11 Закону «Про інформацію» щодо мови інформації та конфіденційної інформації про фізичну особу». До такої інформації про особу пані Бондаренко пропонує віднести: дані про національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, адресу, дату й місце народження особи. Ці відомості «регіоналка» закликає заборонити збирати, зберігати, використовувати та поширювати без згоди осіб, окрім випадків, визначених законом.

Реакція журналістів, експертів, користувачів інтернету — обурлива. Політолог Тарас Березовець називає «секретну» ініціативу депутатки з Партії регіонів «пережитком Радянського Союзу». Обурені проектом колишньої прес–секретарки Бориса Колеснікова й нардепи від опозиції. «Дійти до абсурду, щоб виборці обирали кота в мішку, про якого не має ніякої інформації, окрім клички? В нормальному суспільстві всі в політиці мають знати, хто є хто, — говорить у коментарі «УМ» член парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, «свободівець» Ігор Мірошниченко. — Навіть щодо стану здоров’я — якщо йдеться про майбутнього Президента, нація має знати, чи він здоровий, чи ні. Стосовно дати і місця народження — подивіться, наші міністри і чиновники поголовно народилися в Російській Федерації. Очевидно, пані Бондаренко хоче зашифрувати їхнє походження від українців».

У свою чергу Олена Бондаренко заперечує звинувачення на свою адресу в намаганні засекречувати особисті дані й називає коментарі експертів «помилковими і такими, що мають провокаційний характер». «Законопроект виправляє прикру технічну помилку, що виникла при прийнятті Закону «Про основи державної мовної політики», коли із Закону «Про інформацію» зникла норма про захист персональних даних», — зазначила «регіоналка». За її словами, дана норма була внесена при розробці проекту Закону «Про доступ до публічної інформації» та нової редакції Закону «Про інформацію». А ухвалення законопроекту Бондаренко нібито «сприятиме вдосконаленню правового механізму реалізації права людини на інформацію та її захист».

Анна ДАНИЛЕНКО