Після снігу у четвер

31.01.2013

Не дочекавшись згоди спікера Володимира Рибака на проведення позачергової сесії Верховної Ради, парламентська опозиція скликає «під куполом» збори депутатів своїх трьох фракцій. Зустріч призначено на сьогодні, на десяту ранку.

Чи опозиціонерів пустять у сесійну залу під час канікул — питання. Але заступник голови фракції «Батьківщина» Олександр Турчинов учора заявив, що їхні депутати вимагатимуть відкрити сесійну залу, і «серед питань розгляду буде тема висловлення недовіри Голові ВР».

При цьому очевидно, що «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» не мають більшості голосів. У Верховній Раді України це 226 мандатів.

Нагадаємо, для скликання позачергової сесії — серед депутатських канікул — по­трібно 150 підписів. Опозиція надала 158, але апарат ВР з подачі «регіонала» Владислава Лук’янова забракував 18 «автографів» на підставі того, що вони підроблені, або ж ці депутати «в день ікс» насправді перебували на відпочинку за кордоном.

Крім Віталія Кличка, у відповідь обурився БЮТівець Микола Княжицький. «Ледь не впав від брехні і нахабства «регіоналів» і особисто Лук’янова! — написав він у «Фейсбуці». — Це, виявляється, 22 січня, коли я підписував листи про скликання позачергової сесії, мене не було в Україні! Значить, міст Патона чи пам’ятник Шевченку, де я був на День злуки, — не Україна? А фото звідти є в газетах! А я думаю, що Лук’янов, Рибак і Янукович — не Україна. Зрив позачергової сесії, невиконання закону свідчать, що влада так боїться відповідальності за свої злочини, що готова встановлювати диктатуру негайно. Принаймні впевнено крокує до цього. Зашпортається у власній брехні!»

Нагадаємо, приводом для позачергової сесії є передусім атака на Юлію Тимошенко у «справі Щербаня» та неналежне поводження влади з ув’язненими Тимошенко і Луценком. Що ж до заяв влади про марне витрачання 2,6 млн. грн. на позачасне сесійне засідання, то Турчинов говорить: «Єдине, що потрібно, — це електроенергія для освітлення зали. Це приблизно 500 гривень. Коли у Верховної Ради не вистачає, ми можемо зібрати ці кошти».