Знайти маніяка

31.01.2013
Знайти маніяка

Руслана Свіщева.

Протягом січня правоохоронці Херсонщини проводили широкомасштабні пошуки зниклої ще 2 січня 2013 року п’ятикласниці, 10–річної Руслани Свіщевої. У цих пошуках їм не допомогли ні екстрасенси, ні численні орієнтування. Загиблу Руслану через 20 днів після зникнення виявив у сміттєвій ямі в лісі за 2,5 кілометра від її дому випадковий перехожий...

 

«Знайдете доньку — заберіть собі!»

Прибула на місце події оперативна група правоохоронців побачила страшну картину: голе тільце школярки було до невпізнання знівечене собаками. Згідно з попередніми висновками судово–слідчої експертизи, дівчинка була задушена і, швидше за все, зґвалтована. Вбивця поки що розгулює на волі, а батьки малолітніх дітей Херсонщини бояться за життя і здоров’я своїх нащадків.

Як розповіли «УМ» у прес–службі обласної міліції Херсонщини, Руслана росла в дуже неблагополучній родині. Мати фактично відмовилася від доньки і присвятила себе пияцтву та численним друзям–чоловікам.

«Ця жінка кілька днів узагалі не цікавилася, де її дочка. Заява в міліцію про зникнення дитини надійшло із запізненням, тому що горе–матуся вирішила, що Руслана перебуває у бабусі, але не перевірила цей факт вчасно, — зазначають у прес–службі УМВС області. — Фактично ця жінка вже тривалий час не цікавиться долею своєї дитини. Навіть iз міліціонерами спілкувалася, будучи напiдпитку. Так і заявила: мовляв, якщо знайдете — забирайте її собі. Дівчинка мені тільки жити заважає!».

На думку правоохоронців, трагедії можна було б уникнути, якби соціальні служби уважніше поставилися до проблем маленької Руслани. Адже її мати вже давно «заслуговувала» на позбавлення батьківських прав.

«Дівчинка мертва. Бачу її в якомусь занедбаному будинку...»

Пошуки школярки, таємничо зниклої 2 січня, тривали майже місяць. Востаннє Руслану бачили, коли вона гралася з однолітками біля свого будинку. І тільки через два дні дорослі звернулися із заявою про зникнення п’ятикласниці в міліцію. Роботу з розшуку школярки проводили в рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 115 КК (умисне вбивство).

Із працівників міліції було створено кілька пошукових груп. Їм допомагали військовослужбовці внутрішніх військ, представники херсонського козацтва та волонтери. Пошуки вели не тільки на території міста, а й по всій області. Орієнтування з фотографією Руслани були розміщені в магазинах, маршрутних автобусах, на зупинках громадського транспорту, на стінах будівель. Фото дівчинки поширили в соціальних мережах. У ході проведення розшукових заходів міліція опитала рідних і друзів Руслани, вчителів, однокласників, сусідів. Дільничні інспектори міліції провели подвірний обхід району, де жила і зникла дівчинка, перевірили гаражі, підвали, покинуті будівлі.

Пізніше до пошуків підключилися навіть екстрасенси. Однак їхня допомога виявилася малоефективною. Єдине, що вони змогли визначити правильно, це те, що дівчинка вже мертва — від її фотографії, на думку ясновидців, iшла негативна енергетика. А ось місце її знахо­дження описували вкрай розпливчасто. В оповіданнях більше фігурував якийсь покинутий будинок або горище. Як показало життя, ця інформація не відповідала дійсності. Пізніше дівчинку виявив випадковий перехожий у лісі, на дні 20–метрової сміттєвої ями, що на території колишнього глиняного кар’єру між мікрорайонами «Склотара» і «Східний».

Щоб «заспокоїти» мешканців Херсонщини, деякі місцеві газети розповсюдили неправдиву інформацію про те, що злочинця, який жорстоко зґвалтував і вбив дитину, знайдено. Однак самі міліціонери це спростовують. Як розповів під час проведення розширеного засідання колегії начальник УМВС області Валерій Литвин, пошуки вбивці тривають.

Отже, ґвалтівник досі перебуває на свободі, тому батьки малолітніх дітей повинні більш ретельно стежити за тим, де гуляють їхні діти. Зараз міліція перевіряє алібі мешканців Херсона, що раніше мали судимість за скоєння злочинів на сексуальному ґрунті. Правоохоронці побоюються, що маніяк може «увійти у смак» і вчинити нове звіряче вбивство, тому працюють без зволікань.

 

ДО РЕЧІ

Позавчора міліція Херсонщини навіть звернулася до громадян по допомогу. Як iдеться в повідомленні міліції на офіційному сайті, «востаннє Руслану Свіщову бачили 3 січня в районі торговельного центру «Салют» разом з іншою дівчинкою 10—12 років, особу якої поки не встановлено». Прикмети неповнолітньої: зріст близько 160 см, худорлявої статури, волосся темно–русяве, була одягнена в плащ чорного кольору з поясом і темну шапку.

Правоохоронці просять громадян повідомити інформацію про цю невідому дівчинку, про місцеперебування самої Руслани після 2 січня, про обставини вчиненого злочину та осіб, які здатні здійснювати сексуальні домагання або насильницькі дії щодо неповнолітніх. За інформацію, що сприятиме встановленню особи, що вчинила даний злочин, обласна міліція Херсонщини обіцяє грошову винагороду в розмірі 10 тис. грн. Анонімність гарантується.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>