Бо неможливо вийти заміж за обох хлопців

15.01.2013

«На двох стільцях не всидиш» — так охарактеризував ставлення українців до вибору між Європейським чи Митним союзом президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов.

Згідно з результатами загальнонаціонального опитування, яке в кінці грудня проводив фонд «Демократичні ініціативи» спільно із соціологічною службою Центру Разумкова, наші співгромадяни все ж надають більшу перевагу євроінтеграції. Так, 48% респондентів вважають, що Україні слід вступати в Європейський Союз (29% — проти цього), тоді як вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном підтримують 40% (проти — 37%).

Такі дані для соціолога Ірини Бекешкіної, директора Фонду «Демініціативи» ім. Ілька Кучеріва, стали «дещо шокуючими». Адже, за її словами, «у грудні позитивна агітація, особливо по телебаченню, була проведена за Митний союз, і дещо негативна — за європейську інтеграцію. Але ми бачимо, що громадська думка змінилася із точністю до навпаки. Громадяни, а особливо молоде покоління, дуже активно підтримують входження України в ЄС. Очевидно, люди відчули, що євроінтеграція від них тікає, тому потрібно серйозніше поставитись до цього питання».

В альтернативній постановці запитання: «Яким інтеграційним напрямом має іти Україна: вступати до ЄС чи до Митного союзу або не вступати в жодну з цих організацій?» — 42% опитаних віддали перевагу Європі, 32% — Митному союзу. Ще 10,5% вважають, що Україна не повинна приєднуватися до жодної з цих організацій.

Як визнають експерти, відсоток українців, які орієнтуються на європейський вибір,­ відчутно зріс порівняно з даними 2009 року, коли при владі був ще не Янукович, а Ющенко. Та що там 2009–го, якщо навіть порівняно із серпнем 2012 року маємо +6,3% на користь ЄС!

Опитування показало, що лише 22,5% українців бували у країнах нинішнього Євросоюзу, США чи Канаді. Але в порівнянні з 2009 роком цей відсоток теж помітно зріс (колишній показник — 14%).

При цьому існує суттєва різниця в позиціях прихильників різних політичних сил щодо вектора інтеграції: виборці «Батьківщини» (66%), «УДАРу» (60%) та «Свободи» (69%) підтримують вступ до Євросоюзу, а прихильники Партії регіонів (59%) та КПУ (71%) віддають перевагу вступу до спілки з Росією.

Також враховувались територіальні показники. За ними можна зробити висновок, що на Заході (65%) і в Центрі (50%) населення більше підтримує вектор на ЄС, а на Півдні (50%) та Сході (48,5%) — вступ до Митного союзу.

Під час опитування було виявлено, що чим молодша аудиторія, тим більше вона підтримує євроінтеграцію. Що не можна сказати про людей похилого віку, які, за словами пані Ірини, ностальгують за Радянським Союзом. Як каже Ігор Жданов, «те, що молоде покоління цілеспрямовано і обдумано обирає ЄС, додає оптимізму. Адже саме за молоддю наше майбутнє. Потрібно припиняти ігри на двох стільцях, і нарешті слід обрати те, що виведе Україну на новий рівень».

За даними опитування, громадяни підтримують умови, висунуті ЄС до України задля підписання угоди про асоціацію: вдосконалення виборчої системи, впровадження ­виборчого кодексу, реформування судової системи, усунення випадків політичного мотивованих судових вироків, виконання рішень Європейського суду з прав людини. Проте українці не впевнені, що всі вимоги країна зможе виконати. «Так, здатна виконати» — кажуть 23,3% опитаних, «частково здатна, частково ні» — 35,2% «зовсім не здатна» — 13,5%, «Україна не повинна виконувати умови, які їй висувають» — вважають 10,3% респондентів.

За 2012 рік Україна не зробила ніяких інтеграційних кроків і «взагалі нікуди не рухається» — так вважають майже 39% опитаних українців.

«Тож 2013 рік має стати роком вибору, і Україні все–таки доведеться обрати ЄС чи Митний союз, — сказав на прес–конференції з цього приводу Валерій Чалий, заступник генерального директора Центру Разумкова. — Адже увійти до ЄС і Митного союзу одночасно просто неможливо. Це як вийти заміж за обох хлопців відразу — зрозуміло, що це просто абсурдно і суперечить як традиціям, так і законодавству. І ситуація, яка спостерігається в Україні сьогодні, є прикладом такого нереального весілля».

ПОЗИЦІЇ

Парламент визначитися з євроінтеграцією не зміг

Минулої п’ятниці, в останній пленарний день першої сесії, Верховна Рада розглядала можливість ухвалення заяви парламенту про підтримку євроінтеграційного курсу України. Найчіткіший проект із цього приводу підготувала опозиція, його авторство приписано Арсенію Яценюкові, Віталієві Кличку, Григорію Немирі, Ірині Геращенко, Борисові Тарасюку й навіть Петру Порошенку. Але Партія регіонів, на словах підтримуючи європейську інтеграцію, відмовилася від формалізації такого вектора нової ВР.

«Регіонали» назвали проект, представлений опозицією, «надто сирим». Крім того, Сергій Тігіпко сказав, що за­пропонований профільним комітетом проект «занадто заангажований». У свою чергу Ганна Герман заявила, що євроінтеграції заважають «немирягейт» (судова суперечка щодо фінансування ВО «Батьківщина» через сумнівні закордонні фірми) і «члени однієї радикальної сили, яка пройшла до парламенту».

У підсумку Рада направила всі проекти щодо євроінтеграції на повторне перше читання.

Коли «УДАРівка» Геращенко представляла заяву своєї фракції з цього приводу, «з першого «регіонального» ряду такий собі пан Калетнік–старший, батько першого віце–спікера, відпускав репліки на кшталт «Та йди вже, не давати їй слова», «Закрити їй рота» і т.д. Довелося відповісти йому з трибуни, що не варто депутатові демонструвати манери поручика Ржевського. Дякую нашій фракції та її лідеру, які провели розмову з Калетніком про те, що парламент — це все–таки місце для дискусій», — написала з цього приводу Ірина Геращенко у мережі «Фейсбук».