Ліквідація «зайців»

04.01.2013

З 1 січня 2013 року жителі Таллінна можуть безкоштовно користуватися міським транспортом. Проект безкоштовного проїзду обійшовся мерії у 12 мільйонів євро з річного бюджету. Загалом, річні прибутки від продажу квитків на громадський транспорт столиці Естонії становили 20 млн. євро. З них 8 млн. міська влада сподівається «відбити» за рахунок скорочення кондукторів та збільшення надходжень від туризму.

Міські збори (так у Таллінні називається міськрада) вирішили, що завдяки безкоштовному проїзду в громадському транспорті вдасться частково вирішити проблему заторів на дорогах, бо у водіїв з’явиться стимул хоч частково відмовитися від поїздок власними авто. У березні минулого року ідею запровадження безкоштовного громадського транспорту на міському референдумі підтримали 75% мешканців столиці.

Задля справедливості варто зазначити, що талліннський транспортний комунізм поширюється лише на зареєстрованих мешканців столиці та молодь до 19 років з інших естонських міст і сіл, які звернулися до відповідного органу й отримали персоналізовану проїзну картку. За проїзд без такої картки навіть мешканців Таллінна штрафуватимуть, якщо їм «пощастить» натрапити на контролера.

Безкоштовний проїзд у міському транспорті спричинив іще один несподіваний ефект. Після ухвалення відповідного рішення населення Таллінна почало стрімко збільшуватися, і в грудні 2012 року його кількість зросла на рекордну після відновлення незалежності цифру — 1248 осіб. Станом на 1 січня у столиці Естонії, за даними реєстру населення, мешкали 419 830 осіб.

Решті естонців теж на владу скаржитися гріх — з Нового року в усій країні подешевшала електроенергія. Уряд ухвалив рішення про конкуренцію на енергетичному ринку, завдяки якому кожен мешканець чи підприємство самі обиратимуть енергопостачальника. І хоча в Естонії всі енергогенеруючі компанії перебувають у державній власності, конкуренція між ними вже привела до зменшення ціни на електроенергію.

ДО РЕЧІ

 

Ідея талліннської влади припала до душі колегам із сусідньої Латвії. Для зменшення «корків» на час снігопадів міська влада Риги запровадила взимку безкоштовний проїзд громадським транспортом для власників приватних авто. На вході до автобуса чи трамвая їм досить показати техпаспорт на машину.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>