В оточенні «в. о.»

20.12.2012
В оточенні «в. о.»

На вчорашньому «тимчасовому» засіданні уряду.

Учора новий український Прем’єр–міністр із традиційним для цієї посади прізвищем «Азаров» зробив те, чим він звично займається щосереди, — провів засідання уряду. Визначальною рисою цієї події мало стати представлення нового Кабінету Міністрів і стратегії його роботи. Але не стало. Микола Янович просто розгубився, обираючи між величезною кількістю перевірених, професійних та просто розумних і талановитих управлінців. Укази Президента про кадрові призначення в уряд так і не з’явилися. Тому очільник уряду, затверджений на цю посаду рішенням Верховної Ради та указом глави дер­жави минулого тижня, просто приємно поспілкувався із тимчасово виконуючими обов’язки міністрами.

 

Почекайте до кінця тижня

Хто з них виконуватиме ці обов’язки й надалі, а хто займатиметься чимось іншим, залишиться інтригою. Принаймні ще кілька наступних днів. «Прем’єр–міністр і далі розглядає кандидатури, проводячи консультації, — повідомив прес–секретар Азарова Віталій Лук’яненко. — Рішення щодо складу уряду з’явиться до кінця нинішнього тижня».

Таку неквапну роботу свого шефа Лук’яненко пояснив просто: «На міністрів та новий уряд буде покладено великий спектр завдань. Азаров робить вибір на користь професіоналів».

«Папєрєднікі» повертаються?

Професіоналом номер два, тобто першим віце–прем’єром, замість відступника Хорошковського нібито має стати добре знайомий публіці Андрій Клюєв, котрий лише цього року був переведений із цієї ж посади на пост секретаря Радбезу, а звідти обрався в народні депутати. За даними з різних джерел, міністерські портфелі ймовірно збережуть за собою хрещений батько примхливих поїздів «Хюндай» та всієї інфраструктури Борис Колесніков, близькі до «Сім’ї» міністр фінансів Юрій Колобов та очільник МВС Віталій Захарченко — попри плачевний стан фінансів та невміння міліції долати навіть резонансні злочини. Охороною здоров’я займеться та ж сама Раїса Богатирьова. І найсумніша новина — «великий спектр завдань» в українській освіті, швидше за все, й надалі вирішуватиме такий невмирущий професіонал, як Дмитро Табачник. За даними сайту «Українська правда», і його повернуть із Верховної Ради до Кабміну.

Сам Микола Азаров свої вимоги до міністрів визначив по–філософськи. Мовляв, головне, аби ті були людьми приємними, компанійськими, веселими — і поводилися відповідно! Дослівно фраза Прем’єр–міністра звучить так: «Має працювати потужна команда. Ні хникання, ні бурчання я не допущу!» Ще одне завдання для команди професіоналів — уміння працювати в умовах кризи і при цьому ухвалювати нетрадиційні рішення.

Негода Ахметову в поміч

Кандидатам — у команду й на виліт з уряду — Азаров учора розповідав про негоду. Ключовий епізод — про те, як він минулого тижня йшов пішки на засідання, оскільки його кортеж зупинився у десятибальному заторі, — Янович скромно пропустив. Натомість прозоро натякнув, що вiд того, «наскільки відповідні служби та органи влади будуть оперативно і грамотно реагувати на умови, що складаються, сьогодні залежить життєдіяльність держави». Мовляв, Прем’єр без персонального авто — біда для України.

Із ситуацією на дорогах, коли міжнародна траса Київ—Чоп стояла мертво, а машини сніг засипав «із головою», Микола Азаров вирішив боротися рішуче — запропонував українським водіям... взимку нікуди не їздити. «Адже кількість транспорту на дорогах — один iз факторів, які підвищують ризик», — сказав глава уряду, забувши додати, що й якість наших доріг, збудованих його підлеглими, — ризик аж ніяк не менший.

Стояти на приколі автомобілістам доведеться ще довго. Прем’єр особисто подивився на календар і розповів своїм в. о. чиновникам: «Зима ще тільки почалася!». І при цьому вирішив дати показової прочуханки комунальникам: «Найгірші справи в Київській області. Весь час снігопадів область була «лідером» за кількістю населених пунктів, відрізаних від енергопостачання. І зараз залишається «лідером» за кількістю сіл, де електропостачання не відновлене. Це взагалі ставить питання про можливість цієї компанії експлуатувати електричні мережі в Київській області. Миритися з цим ми не будемо. Я офіційно попереджаю власників «Київобленерго» про те, що подібної, з дозволу сказати, «роботи» уряд не потерпить. Якщо треба, ми задіємо всі правові механізми впливу».

Найцікавіше в цьому спічі — аж ніяк не замерзлі села, адже в подібній ситуації опинилися не тільки мешканці Київської області. Річ у тім, що «Київобленерго» — одна з небагатьох компаній, яка ще не належить найбагатшому українцеві Рінату Ахметову. На відміну, скажімо, від «Західенерго», «Київенерго», «Полтаваобленерго», «Донецькобленерго» і «Дніпроенерго», що недавно перейшли у власність ахметовської компанії «ДТЕК». І якщо Прем’єр публічно обіцяє задіяти силу й пригнати заблукалу вівцю у правильне стадо, то можна не сумніватися — колекція енергетичних активів Ахметова найближчим часом може зрости. Головне — аби урядовці при цьому «не хникали і не бурчали!»