Повернення через вісім років

07.12.2012
Повернення через вісім років

Юрій Білоног.

Позавчора Міжнародний олімпійський комітет офіційно повідомив, що за вживання допінгу позбавляє золотої нагороди олімпійського чемпіона Афін–2004 у штовханні ядра Юрія Білонога. Приводом до такого рішення стало виявлення анаболічних стероїдів у допінг–пробі українця, взятій ще вісім років тому.

Попри те, що практика МОК із відбирання медалей у порушників антидопінгового законодавства «постфактум» не нова, українських олімпійців вона зачепила вперше. Свого часу в схожу халепу потрапила семиборка з Київщини Людмила Блонська, якій теж довелося попрощатися зі срібною медаллю, здобутою на Олімпіаді в Пекіні. Однак тоді це відбулося дуже швидко — ще по ходу Олімпійських ігор Блонську звинуватили у вживанні допінгу, відібрали нагороду й наклали довічну дискваліфікацію. А Білонога покарання спіткало більш ніж через вісім років після події. Тепер атлетові, якого, до слова, нещодавно обрали до нового складу виконкому Федерації легкої атлетики України, доведеться підкоритися вимозі МОК.

А медальний доробок української збірної на Афінській олімпіаді збіднів на одне «золото», через що ми втратили позицію в загальному заліку, опустившись на 13–те місце. Тепер у нашому активі 8 золотих, 5 срібних і 9 бронзових медалей.

За допінг позбавили медалей Олімпіади–2004 не лише Білонога. Цікаво, що призерка Афін у штовханні ядра серед жінок росіянка Світлана Кривельова заявила, що не збирається нікому повертати свою «бронзу». Крім того, медальний «камбек» також світить двом білорусам — метальнику молота Івану Тихону та дискоболці Ірині Ятченко.

Відзначимо, що всі покарані особи — метальники. В Україні ж допінгові скандали стосуються насамперед ядра. Олександр Багач, Віта Павлиш, Юрій Білоног — це все наші «ядерники», викриті ВАДА на вживанні допінгу й позбавлені нагород великих міжнародних змагань. Очевидно, новому керівництву ФЛАУ час навести порядок у своєму господарстві, а державі — нарешті «вкластися» в антидопінгову лабораторію міжнародного зразка, щоб не виставляти Україну на весь світ у негативному світлі.