НОВИНИ ПЛЮС

30.11.2012

Заворушення в Тунісі

Близько 200 осіб отримали поранення у сутичках маніфестантів із поліцією в місті Сіліана на півночі Тунісу. Учасники акцій протесту вимагали збільшення державних інвестицій в економіку провінції, створення більшої кількості робочих місць і відставки місцевої влади. Заворушення тривали з вівторка, коли тисячі людей вийшли на вулиці й почали зводити барикади з автомобільних шин та підпалювати їх, щоб блокувати під’їзні дороги до Сіліани. Організатори акції стверджують, що вона була мирною, доки поліція не застосувала проти демонстрантів сльозо­гінний газ та гумові кулі. Коли й ці засоби не подіяли, національна гвардія вивела на вулиці міста танки.

Найсерйозніші за останні півроку заворушення в Тунісі спричинені жахливою економічною ситуацією, в яку країна занурилася після «Жасминової революції» й повалення президента Бен Алі. Світовий банк запропонував Тунісу позику в 500 млн. доларів, щоб допомогти країні вийти з кризи.

Через указ президента в Єгипті страйкують судді

Корпус апеляційних суддів Єгипту оголосив страйк на знак протесту проти нещодавнього указу президента Мохаммеда Мурсі, який значно розширив президентські повноваження. Судді обіцяють страйкувати доти, доки указ не буде скасовано. Тим часом у країні тривають протести роти скандального рішення Мурсі, а на п’ятницю–суботу опозиція обіцяє ще більш масові мітинги. Учора президент заявив, що указ про розширення його повноважень діятиме тільки до ухвалення нової Конституції, яку буде подано на розгляд парламенту найближчими днями. Також проект планується винести на загальнонаціональний референдум.

Смертна кара за «Невинність мусульман»

Суд у Каїрі заочно засудив до смертної кари сімох єгипетських християн за участь у зйомках антиісламського фільму «Невинність мусульман», який у вересні потрапив в інтернет і викликав бурхливі протести у багатьох мусульманських країнах. Усі засуджені на цей час мешкають за межами Єгипту. Серед них і Марк Басселей Юссеф, якого вважають творцем стрічки. Народжений у Єгипті Юссеф має американське громадянство й тепер використовує ім’я Накула Басселі Накула. Інші засуджені в Каїрі стверджують, що потрапили у фільм випадково, вважаючи, що йдеться про зйомки пригодницької стрічки.

Еквадор занепокоєний здоров’ям Ассанжа

Засновник сайту «Вікілікс» Джуліан Ассанж, який останні п’ять місяців живе на території посольства Еквадору в Лондоні, страждає на хронічне захворювання легень, і його стан у будь–який момент може погіршитися. Про це заявила посол цієї латиноамериканської країни у Великій Британії Ана Альбан. Ассанж не виходить із будинку посольства з червня, відтоді як звернувся до Еквадору з проханням про політичний притулок. Таким чином засновник «Вікілікс» намагався уникнути екстрадиції до Швеції, де його обвинувачують у скоєнні злочинів сексуального характеру. Якщо Ассанж залишить територію посольства, біля якого цілодобово чергують британські поліцейські, на нього чекає арешт за порушення умов звільнення під заставу. Витрати на лікування Ассанжа влада Еквадору бере на себе.

У США зірвано джекпот в розмірі 550 млн. доларів

Позавчора у США в розіграші лотереї «Пауерболл» було зірвано другий за розміром в історії джекпот — 550 мільйонів доларів. Щасливими номерами виявилися 5, 23, 16, 22, 29 і 6. Напередодні розіграшу американці розкуповували лотерейні білети зі швидкістю до 130 тисяч за хвилину. Попри те, що ймовірність виграшу становить 1 до 175 000 000, правильну комбінацію вгадало одразу двоє щасливчиків. Станом на вчора ніхто з них по виграш іще не звернувся. З січня цього року ціна однієї комбінації в «Пауерболлі» зросла з одного до двох доларів, але на продажах це не позначилося.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>