НОВИНИ ПЛЮС

23.11.2012

Прем’єр–міністром Литви став лідер соціал–демократів

Сейм Литви вчора затвердив запропоновану президентом кандидатуру Альгірдаса Буткявічуса, лідера Соціал–демократичної партії, що перемогла на парламентських виборах, на пост прем’єр–міністра країни. За 54–річного Буткявічуса проголосували 90 парламентаріїв, проти — 40. Відповідаючи на запитання ЗМІ, Буткявічус зазначив, що термін введення в дію деяких пунктів закону про освіту, які стосуються становища нац­меншин, можна відкласти. Скасування деяких пунктів цього закону — одне з основних положень програми партії «Виборча акція поляків Литви», яка після довгих консультацій погодилася увійти до правлячої коаліції під керівництвом соціал–демократів. Ухвалений закон про освіту називали дискримінаційним, оскільки він, зокрема, запроваджував єдиний іспит iз литовської мови та літератури для випускників усіх шкіл, незалежно від того, що в російськомовних та польськомовних школах ці предмети викладалися слабше. Окрім поляків, до коаліції із СДПЛ увійшли Партія праці та партія «Порядок і справедливість». Загалом у більшості — 85 голосів у Сеймі, що перевищує конституційну більшість у 84 депутати.

Теракти в Пакистані

Пакистанське крило радикального ісламістського руху Талібан узяло на себе відповідальність за два теракти, скоєні в ніч на четвер.

Як повідомляє агентство «Франс пресс», жертвами терактів стали щонайменше 23 людини, ще 62 отримали поранення. Менший теракт стався в ніч на четвер у колишній столиці Пакистану Равалпінді біля шиїтської мечеті. Другий вибух прогримів у Карачі, у південній частині країни.

Угода про асоціацію з ЄС

У дипломатичну боротьбу за повне виконання Україною всіх вимог Євросоюзу для підписання угоди про асоціацію включилася вітчизняна опозиція, пише «Коммєрсант–Україна». ОО «Батьківщина» має намір просити Європу не підписувати угоду про асоціацію, що може дійсно перешкодити підписанню.

«Я буду всіляко закликати ЄС до того, щоб угода не була підписана, якщо влада не виконає повністю як мінімум ті вимоги, які звучали раніше»,— заявив голова парламентського Комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк. «Це наша спільна позиція», — додав радник Юлії Тимошенко, екс–віце–прем’єр Григорій Немиря.

Нагадаємо, раніше Тимошенко направляла в Брюссель кілька офіційних звернень із закликом підписати договір незалежно від її майбутнього. Однак восени ситуація змінилася — низка політиків, що зустрічалися з пані Тимошенко, заявили, що вона знову переконує їх тимчасово відмовитися від асоціації з Україною.

«Невже вони (опозиція) не розуміють, що час грає проти України? Через п’ять років цей договір буде дуже складно підписати», — коментує ситуацію високопоставлений співрозмовник «Коммєрсанта» в Брюсселі.

Борги

Лідер «УДАРу» Віталій Кличко визнав наявність заборгованості перед людьми, які працювали на партію під час виборчої кампанії. На питання, коли такі борги можуть бути погашені, Кличко на вчорашньому брифінгу відповів: «Я думаю протягом місяця, максимум до Нового року, це питання буде вирішено».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>