Плюс «вітальна» листівка Януковичу

23.11.2012

Учора ввечері кілька сотень небайдужих вийшли на майдан Незалежності, щоб відзначити восьму річницю початку Помаранчевої революції. Як і в попередні роки, виступи біля скромного мікрофона були організовані громадськими активістами, без участі представників партій. Знову виступ відбувався біля Головпоштамту, адже поруч із монументом Незалежності почали монтувати новорічну ялинку. Акція, на відміну від торішньої, не була заборонена судом і завершилася вже після підписання цього номеру «УМ» до друку.

А ще до обіду близько двох десятків рядових активістів Конгресу українських націоналістів, Української народної партії та УНА–УНСО пікетували адміністрацію Президента з вимогою поновити святкування Дня свободи на державному рівні. Нагадаємо, це свято, встановлене Президентом Віктором Ющенком у 2005 році, торік «розвінчав» Віктор Янукович. Той, проти кого, власне, і боролася Помаранчева революція, перекреслив болючу для себе дату 22 листопада (наступний день після президентських виборів–2004) і натомість назвав Днем свободи і соборності України 22 січня.

Учасники вчорашнього пікету намагалися передати Януковичу велику «вітальну» листівку зі скасованим святом, у якій також містилося прохання скасувати «зиму, бо газ все ніяк не дешевшає, а холоди сльозам не вірять; економіку, бо не працює в той час, як стабільність лютує; капусту, бо ослухалася Азарова і не стала доступною народу; авторитаризм, бо він чужий українцям». Представник апарату АП, який вийшов до пікетувальників, відмовився взяти «листівку», водночас узяв письмове звернення з вимогою поновити День свободи 22 листопада та забезпечити неухильне дотримання прав і свобод українських громадян, гарантованих Конституцією.

 

ВІДОЗВА

Віктор Ющенко: Маніпуляції із забороною Дня свободи — марні

Із відозвою з приводу восьмої річниці Помаранчевої революції виступив Президент України у 2005—2010 роках Віктор Ющенко.

«Зараз нам часто намагаються довести, що Майдан був технологією. Але це говорять ті, хто не вірить у силу і дух свого народу. Українці — велика нація. 2004 року вона показала, що стала вищою за дріб’язкову дешеву мораль своїх фактично пострадянських вождів, політиків «вчорашнього дня». Ми вийшли на Майдан, щоб довести, що ми не примітивні, що ми не продаємося, і навіть страх не змусить нас уступити нашу свободу на користь кремлівських протеже. 15 мільйонів людей не помилилися — вони показали свою мудрість, свою гордість. Вони підняли голови і сказали «ні» брехні й несвободі», — заявив підтриманий Майданом кандидат 2004 року.

«Хочу підкреслити, ця перемога — не партійна, хоча рішення [Януковича] про її скасування ґрунтуються, очевидно, саме на такому спрощеному сприйнятті. Це перемога українського духу, яку не можна вкрасти. Це вчинок української нації, який уже увійшов до національної історії. Тому будь–які маніпуляції із поєднанням Дня соборності та Дня свободи, заборонами проводити мітинги чи вилученнями сторінок із шкільних підручників марні. Помаранчева революція дала нам багато уроків, багато з яких ще не вивчені. Але рішення про її забуття — це неправильні уроки, винесені із цієї історії», — вважає Ющенко.

За його словами, «2004 року ми разом з вами заклали надійний фундамент демократії, і я мав велику надію на цю конструкцію... Але замало просто проголосити демократію. Декларації на реальність мають перетворити щоденні дії, постійне безкомпромісне відстоювання демократичних цінностей... Тому хочу привітати українців зі святом національної гідності словами Тараса Шевченка: «Борітеся — поборете!»

* * *

Із заявою та привітанням з цього приводу виступила і Юлія Тимошенко. «Знаю, що прийде час, і 22 листопада знову стане загальнодержавним святом — Днем Свободи. Вірю, що це буде скоро, бо цей режим довго не втримається», — зазначила екс–Прем’єрка, яка перебуває в ув’язненні.