«Наші» б’ють...

07.11.2012

Оглядач газети «Коммєрсант» Олег Кашин, якого рівно два роки тому жорстоко побили невідомі, виявляється, ще в серпні упізнав принаймні одного зі своїх кривдників. І передав його фото (або, юридичною мовою, «фото людини, схожої на нападника») слідчим органам. Слідчий комітет пообіцяв цю інформацію перевірити й розібратися і... «перевіряє» й досі. Про все це Олег розповів учора на прес–конференції, яку провів спільно з адвокатом правозахисної асоціації «Агора» Рамілем Ахметгалієвим.

Тоді, 6 листопада 2010 року, відомий журналіст повертався додому пізно — вже після опівночі. Неподалік від під’їзду стояв молодий чоловік із букетом квітів. Проте, як виявилося, чекав він не кохану дівчину, а Кашина, якого збив з ніг потужним ударом в обличчя. «Потім мене били арматурою, за півтори хвилини завдали 56 ударів, зламавши щелепу і відірвавши мізинець, — розповів Олег в інтерв’ю сайту «Большой город». — Коли я дивився відеозапис [із камери спостереження], мене найбільше вразив один пронизливий момент: у одного з нападників вилітає з рук арматура, я вже лежу напівмертвий — кидай мене, йди. А він підбирає арматуру і продовжує мене бити...»

У тому, що журналіста били саме за професійну діяльність, сумніватися не випадає — найбільше постраждали його пальці, які нібито зумисне хотіли так покалічити, аби Кашин більше ніколи не зміг писати. Цілий тиждень Олег лежав у реанімації в стані штучної коми, переніс кілька тяжких операцій. Акції на підтримку журналіста і з вимогами до російської влади знайти й покарати винних проходили в багатьох містах Росії, а також в Україні та інших країнах не лише пострадянського простору.

За фактом нападу було порушено справу за статтею «Замах на вбивство групою осіб». З огляду на гучний резонанс тодішній президент РФ Дмитро Медведєв доручив міністру внутрішніх справ Рашиду Нургалієву та генпрокурору Юрію Чайці взяти розслідування під особистий контроль. Проте винних не знайдено й досі.

Після нападу одразу від кількох громадських та політичних діячів пролунали припущення про те, що причетними до нього можуть бути активісти прокремлівського руху «Наші» й особисто тодішній очільник Росмолоді Василь Якеменко та прес–секретар «Наших» Христина Потупчик. Адже серед найпомітніших тем, якими займався Кашин, були прокремлівські молодіжні організації. Такої ж думки дотримувався й побитий, який повністю оклигав лише через кілька місяців.

Саме в репортажах із молодіжного табору «Селігер», де щороку збираються юні прихильники правлячої «Єдиної Росії» та Володимира Путіна, Кашин побачив фото чоловіка, дуже схожого на одного зі своїх кривдників. «Це один із охоронців «Селігера», яких беруть зі «спартаківських» бригад», — заявив журналіст. Ще після побиття Олег зазначав, що нападники були схожі на футбольних «ультрас».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>