8 чоловіків міністра

07.11.2012
8 чоловіків міністра

Рашида Даті.

Після того, як життєлюбного гедоніста Ніколя Саркозі на посаді президента Франції змінив соціаліст Франсуа Олланд, у місцевої жовтої преси стало менше поживи для «перемивання кісточок» державним посадовцям. Але новини для таблоїдів у французькому політикумі все ж трапляються й досі. Цими днями країна з цікавістю спостерігає за подіями в житті депутата Європарламенту Рашиди Даті, яка обіймала посаду міністра юстиції в уряді Саркозі у 2007—2009 роках. Місяць тому Даті подала в суд на мультимільйонера, президента групи готелів та казино Lucien Barriere Домініка Десейна, вимагаючи визнати його батьком її трирічної доньки Зохри.

47–річна мама–одиначка намагалася провести цю справу тихо, всіляко уникаючи розголосу у ЗМІ. Та не вдалося: інтернет–сайт французького видання «Ле Пуен» дізнався про позов і оприлюднив відповідну новину. Спершу екс–міністр намагалася спростувати інформацію, але факт наявності такої справи підтвердив відповідач – 68–річний Десейн. Як доказ батьківства мультимільйонера, Даті вказує на те, що він кілька разів відвідував дівчинку після її народження в січні 2009 року.

Відчувши «смак свіжої крові», французькі ЗМІ пригадали, що Даті була виведена зі складу уряду за «гламурний стиль життя». Тоді вродливу марокканку (до речі, першого міністра арабського походження у французькому уряді) критикували за пристрасть до дорогого вбрання «от кутюр», передусім бренду «Крістіан Діор», авторитарний стиль правління і любов до розваг. Тепер преса взялася розкопувати інші факти з її життя. Допоміг у цьому й Десейн, який у суді заявив, що на час імовірного зачаття своєї єдиної дочки пані міністр юстиції мала одночасно щонайменше вісьмох коханців, тож батьком дівчинки може бути будь–хто з них. Причому йдеться не про «простих смертних»: у ліжку пані міністр зазнавали втіх, зокрема, прем’єр–міністр Іспанії Хосе Марія Аснар, генпрокурор Катару Алі аль–Маррі, популярний телеведучий, колега–міністр, голова енергетичної компанії, брат президента Ніколя Саркозі й нібито навіть сам глава держави. Недарма ж дружина Сарко Карла Бруні недолюблювала Рашиду й не на жарт ревнувала до неї чоловіка.

Рашида Даті народилася у Франції 1965 року і була однією з 12 дітей марокканського каменяра та домогосподарки алжирки. Її мати рано померла, і дівчинці довелося вже в 16 років піти працювати санітаркою в приватну медклініку, а також замінити маму молодшим братам і сестрам. Ночами Рашида вивчала економіку і право, згодом навчалася в університетах Діжона й паризькому Пантеон–Ассас.

Нестримне бажання зробити кар’єру підказало їй 2002 року ідею написати листа до тодішнього міністра внутрішніх справ Франції Ніколя Саркозі з пропозицією використати її знання з життя емігрантів і прийняти на роботу радником. Так Даті опинилася у команді Сарко, який на її прикладі хотів показати, як успішно араби можуть інтегруватися у французьке суспільство. Ставши президентом, вдячний Саркозі за вірність призначив Рашиду в уряд.

Французькі ЗМІ завжди ставилися до її фахової придатності з іронією, особливо після того, як у вересні 2010 року в інтерв’ю популярному французькому телеканалу «Каналь плюс» уже колишня міністр переплутала слова «феляція» (оральний секс) та «інфляція». Відеозапис того інтерв’ю вже через кілька годин став найбільшим хітом на YouTube. Даті змушена була виправдовуватися, що у французькій мові слова fellation та inflation дуже схожі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>