Вибори: перезавантаження

07.11.2012
Вибори: перезавантаження

Тушки на базарі біля мітингу під Центрвиборчкомом, «тушки» у парламенті... (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Проблему п’яти скандальних мажоритарних округів влада бажає вирішити на власну користь. Якщо перемога провладного кандидата під великим сумнівом (бо досягнута сумнівними рішеннями судів чи побиттям людей) або її не вдається забезпечити вже більше тижня через значну перевагу опозиційного кандидата, тоді треба рубати з плеча і призначати перевибори. Тож позавчора під вечір ЦВК умила руки, ухваливши постанову про неможливість встановити результати волевиявлення громадян на цих п’яти округах (хоча в окремих випадках ЦВК могла власноруч перерахувати голоси). І саме за цим сценарієм учора діяла Верховна Рада, де бiльшiсть 268 голосами «за» вирішила рекомендувати Центрвиборчкому призначити повторні вибори в одномандатних округах №94 (Васильківський і Обухівський райони Київщини), №132 (Первомайськ, Миколаївська область), №194 (Придніпровський район міста Черкаси), №197 (Канів), №223 (Шевченківський район столиці). Про перевибори в iнших округах, де було знищено бюлетені задля перемоги влади, як на цьому наполягала опозиція, у постанові ВР не йшлося.

ЦВК не має законних повноважень призначати перевибори у випадку неможливості встановити переможця, зазначать правники і матимуть рацiю. Тоді проблему вирішить постанова ВР, яка має силу закону, відповідатимуть у владних коридорах. Автором відповідної постанови ВР із рекомендаціями для ЦВК щодо «перезавантаження» волевиявлення у цих округах став заступник голови фракції ПР Олександр Козуб. Його ініціативу одразу включили до порядку денного учорашнього засідання «старої» Ради, а під вечір ухвалили без вагань. «Ця постанова нагальна, треба знайти вихід iз цієї ситуації», — переконував нардепів перед цим перший віце–спікер Адам Мартинюк. На слова Прем’єра Миколи Азарова — мовляв, коштів на перевибори в бюджеті немає, — парламентська більшість відповіла: «Уряду вжити невідкладних заходів щодо забезпечення фінансування повторних виборів».

Потреба в такому вирішенні проблеми для влади зрозуміла: і вовки ситі (влада врахує помилки і спробує перемогти на цих округах без явних порушень), і вівці цілі (критикам із Заходу вказуватимуть на ці перевибори як зразок демократичного вирішення проблеми). От тільки така гра на випередження не вигідна опозиції, яку тут явно переграли: їй не вдалося відстояти перемогу своїх кандидатів у цих округах та «перезавантажити» ситуацію на інших скандальних, але для неї програшних.

«Я вважаю це зневагою до тих людей, які голосували, і до тих людей, які перемогли! Я міг би допустити голосування там, де, наприклад, знищено виборчу документацію, де немає жодного документа і невідомо, як підбивати підсумки. Але коли люди виграють з відривом 10–12 тисяч голосів, майте совість! — безсило обурювався віце–спікер Микола Томенко. — Президент, який десь переховується, дав чітку вказівку, поки не буде 226 депутатів у Партії регіонів, доти результати виборів не повинні визнаватися і підписуватися, зокрема, в тих округах, де перемогла опозиція».

«Опозиція сама себе прирекла на нинішню ситуацію, підтримавши торік закон про вибори народних депутатів», — влучно констатував нардеп від «НУНС» Юрій Ключковський.

Саме влада, а не опозиція, ініціювала ще й постанову ВР щодо створення слідчої комісії про розслідування обставин встановлення результатів виборів у деяких округах (232 голоси «за»). Тоді як лідери опозиції, які на мітингу обіцяли створення такої комісії, перестаралися: пропозицію зареєструвати їхню постанову спікер Володимир Литвин відхилив через включені до неї імперативні норми — ув’язнення фальсифікаторів до 6 років, занесених до «чорного списку» тощо.

Від фракції ПР до слiдчої комiсiї увійдуть Вадим Колесніченко, Владислав Лук’янов, Дмитро Шпенов та Володимир Олійник. Опозиціонер Арсеній Яценюк вважає, що створена «старим» складом парламенту ТСК не встигне попрацювати й тому є фіктивною. З парламентської трибуни Яценюк вимагав «реакції Президента на фальсифікації», бо «ви не вмієте програвати, як і не вмієте вигравати».

В опозиції також вимагають звільнити «губернаторів», у підпорядкуванні яких перебувають проблемні округи.

При цьому БЮТiвцi вчора втратили ще одного бійця: нардеп Юрій Сербін вийшов зі складу фракції.

ДО РЕЧІ

Учора ВР також підтримала закон, згідно з яким спікер парламенту обирається відкритим голосуванням на засіданні. За цей проект лише з другої спроби проголосували 247 депутатів. Ще 265 голосів «старої» Ради віддано за закон №6278 про проведення всеукраїнського референдуму. Відтепер в один референдум може бути винесено кілька питань iз різних предметів, а сам референдум — суміщатися з виборами Президента, ВР чи органів місцевого самоврядування.