НОВИНИ ПЛЮС

09.10.2012

Каладзе стане віце–прем’єром Грузії

Лідер коаліції «Грузинська мрія» Бідзіна Іванішвілі вчора назвав кандидатів на ключові посади в новому уряді, які «ГМ» сформує як переможниця парламентських виборів. Серед найбільш резонансних — пропозиція призначити віце–прем’єром — міністром інфраструктури колишнього футболіста, гравця київського «Динамо» та «Мілана» Каху Каладзе, який переміг на виборах в одномандатному окрузі у своєму рідному місті Самтредіа. Міністром оборони й віце–прем’єром Іванішвілі пропонує призначити Іраклія Аласанію, міністром із питань європейської та євроатлантичної інтеграції, віце–прем’єр–міністром — Алексі Петріашвілі, міністром внутрішніх справ — Іраклія Гарібашвілі. Також лідер «Грузинської мрії» назвав претендентів на посади міністрів юстиції — Теа Цулукіані; закордонних справ — Майю Панджикідзе; праці, охорони здоров’я й соціального захисту — Амірана Гамкрелідзе; сільського господарства — Давида Кірвалідзе; з питань виконання покарання, пробації і юридичної допомоги — Созара Субарі; культури й охорони пам’ятників — Гурама Одішарію; з питань спорту й молоді — Левана Кіпіані; з питань реінтеграції — Паату Закареішвілі; з питань діаспори — Коте Сургуладзе.

Згідно з остаточними результатами підрахунку бюлетенів, «Грузинська мрія» здобула у парламенті 83 місця зі 150. Партія президента Михаїла Саакашвілі «Єдиний національний рух», яка посіла друге місце, отримала 67 депутатських мандатів.

Авіакатастрофа в Судані

У результаті катастрофи військово–транспортного літака Ан–12, який позавчора впав у Судані, загинуло 13 людей, ще дев’ятеро отримали поранення. Трагедія сталася в районі міста Омдурман, на захід від столиці країни — Хартума. Причину катастрофи станом на вчора фахівці ще не встановили.

ДТП біля кордону з Ізраїлем

На кордоні Ізраїлю з Єгиптом учора в результаті ДТП загинули 19 та отримали поранення 48 єгипетських поліцейських. Як повідомляє катарський телеканал «Аль–Джазіра», водій вантажівки, що перевозила силовиків, не впорався з керуванням.

Дострокові вибори в Кувейті і Йорданії

Емір Кувейту шейх Сабах аль–Ахмад ас–Сабах позавчора оголосив про розпуск парламенту, задовольнивши таким чином вимоги опозиції. Дострокові парламентські вибори, згідно з Конституцією, мають відбутися впродовж 60 днів і стануть уже шостими за останні шість років.

* * *

Король Йорданії Абдалла II з 4 жовтня розпустив парламент і призначив дострокові вибори. Напередодні йорданська опозиція планувала масштабний мітинг протесту з вимогами здійснити в країні кардинальні реформи. Зокрема, опозиція вимагає ширшого залучення громадян до управління країною і вирішення проблеми корупції і безробіття. Після минулорічних протестів у Північній Африці та на Близькому Сході король Абдалла ІІ ініціював реформу системи влади.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>