Особливості роботи на «електричному стільці»

09.10.2012
Особливості роботи на «електричному стільці»

Напевно, не просто так тренерську роботу порівнюють із перебуванням на електричному стільці.

У п’ятницю по обіді офіційний сайт київського «Динамо» повідомив, що тренер Олег Блохін із гіпертонічним кризом госпіталізований до клініки «Борис». Як поінформував президент динамівців Ігор Суркіс, Олег Володимирович не витримав психологічного навантаження, що навалилося на нього в останні дні. А, нагадаємо, Блохін ухвалював непросте рішення про перехід до клубу зі збірної.

Пізніше з’ясувалося, що гіпертонічний криз — це лише симптом, який став проявом стану, що ніс загрозу життю. У Блохіна діагностували тромбоз лівої внутрішньої сонної артерії. Тренерові провели невідкладну ендоваскулярну операцію. На щастя, усе обійшлося без ускладнень, й у «Борисі» обіцяють, що Олег Володимирович зможе повернутися до повноцінної тренерської роботи. Однак терміни одужання не називають — щоб не наврочити.

Відтак київське «Динамо» на невизначений час залишилося без головного тренера. Блохінові заборонили не те що керувати командою на відстані, а навіть дивитися футбол по телевізору й читати про роботу в газетах.

А ще у п’ятницю вранці президент ФФУ Анатолій Коньков у коментарі «УМ» стверджував, що «найближчі два матчі відбору до чемпіонату світу та спаринг із болгарами збірна України зіграє під керівництвом Блохіна» і за цей час Федерація проведе всебічні консультації, аби визначитися з оптимальною кандидатурою нового тренера національної збірної, яка влаштує всю футбольну спільноту країни. «На тренерській нараді 16 жовтня ми дізнаємося думку наших провідних фахівців. Також хочемо почути думку любителів футболу. До визначення кандидатури головного тренера збірної потрібно підійти зважено. Ім’я керманича назвемо до кінця року», — так у п’ятницю зранку виглядав план дій очільника ФФУ.

Однак ближче до вечора ситуація кардинально змінилася, і складна хвороба Блохіна спричинила низку тимчасових кадрових призначень.

До найближчих матчів відбору на ЧС–2014 збірну готуватиме помічник Блохіна Андрій Баль. Йому допомагатимуть Олег Кузнєцов, Олександр Заваров та Юрій Роменський – це призначення ФФУ. Тоді як у столичному клубі тренувальним процесом наразі керуватиме Олексій Михайличенко.

У коментарі «УМ» Анатолій Коньков пояснив, чому не став заперечувати проти переходу Блохіна в рідний клуб: «Коли Олег Володимирович повідомив, що його запросили в «Динамо», я по–людському не мав права йому відмовити. А якби відмовив, наполігши на необхідності виконання контракту, то чи посприяло б це результатам збірної?»

 

ПИТАННЯ КОМПЕНСАЦІЇ

Президент ФФУ Анатолій Коньков прокоментував думку одного з членів виконкому ФФУ, Віктора Межейка, щодо необхідності стягнення компенсації з «Динамо» за дострокове розірвання співпраці Блохіна зі збірною: «Кожен член виконкому повинен приймати зважене рішення, але нікому закривати рот ми не будемо, — каже Коньков. — Усі можуть висловитися щодо бачення цієї справи, «одобрямсу» в нас немає. Сьогодні це питання обговорюється. Загалом, щоб говорити про компенсацію, спочатку потрібно переговорити з президентом «Динамо», почути його бачення ситуації».