НОВИНИ ПЛЮС

04.10.2012

Штурм урядових будівель у Киргизстані

Учора зранку в столиці Киргизстану Бішкеку зібрався мітинг, близько 500 учасників якого вимагали націоналізації великого золотовидобувного підприємства «Кумтора». Зараз воно належить канадській компанії, часткою акцій якої володіє Киргизстан. Кілька десятків мітингувальників спробували прорватися в комплекс адміністративних будівель і перелізли через огорожу. Водночас лідер акції протесту Салморбек Дийканов виступив із пропозицією взяти в заручники родичів колишніх президентів Аскара Акаєва та Курманбека Бакієва, щоб домогтися видачі самих екс–президентів, які зараз переховуються за кордоном.

Поліція застосувала проти мітингувальників спецзасоби, зокрема гумові кулі. У відповідь у правоохоронців полетіло каміння. Загалом поранення отримали близько півтора десятка осіб з обох сторін.

У Росії запроваджено фіксовану дату голосування

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про запровадження єдиного дня голосування. Як повідомляє РІА «Новості», згідно з новим порядком, регіональні вибори в Російській Федерації відбуватимуться не два рази на рік, як тепер (у березні та жовтні), а лише один — у другу неділю вересня. У ті роки, коли відбуваються вибори до Держдуми чи вибори президента, місцеві вибори будуть суміщені з федеральними.

Страйк бельгійських залізничників

Із 22:00 вівторка до 22:00 учорашнього дня залізниця Бельгії була паралізована 24–годинним страйком, який спільно організували дві проф­спілки. Не їздили не лише місцеві, а й міжнародні поїзди Thalys та Eurostar. Залізничники протестують проти урядових планів реструктуризації підприємства. Профспілки побоюються, що реалізація урядових ідей спричинить скорочення числа працівників, погіршить умови праці, від чого постраждають і пасажири, адже для них умови поїздок також погіршаться. Уряд планує скоротити три діючі підрозділи дер­жавної залізниці до двох, а профспілки натомість пропонують створити єдиний центральний підрозділ. Нормальне сполучення на бельгійській залізниці мало відновитися лише сьогодні зранку.

На АЕС Європи виявлено безліч проблем

Проект звіту за наслідками перевірок стану аварійної безпеки європейських атомних електростанцій вказує на сотні потенційних проблем, вартість усунення яких перевищує 25 млрд. євро. Перевірку стану безпеки АЕС було проведено після катастрофи на японській «Фукусімі». Повний звіт за результатами цієї інспекції буде оприлюднено сьогодні. Згідно з ним, майже кожна зі 143 АЕС у Євросоюзі потребує удосконалення, але найбільше занепокоєння викликають усі 58 діючих у Франції реакторів. У звіті також вказано, що в ЄС налічується 47 АЕС зі 111 діючими реакторами, у 30–кілометровій зоні яких мешкає 100 тисяч і більше цивільного населення.

Генсек НАТО обійматиме цю посаду на рік довше

Держави–члени Північноатлантичного Альянсу домовилися продовжити термін перебування Андерса Фог Расмуссена на посаді генерального секретаря НАТО ще на рік — до липня 2014–го. Зазвичай керівників НАТО призначають на чотирирічний термін із можливістю продовження повноважень на рік. Ухвалене вчора послами країн НАТО при Альянсі рішення означає, що Расмуссен залишить свій пост лише за кілька місяців до запланованого завершення операції НАТО в Афганістані.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>