Кабмін відхрестився від боргів «ЄЕСУ»

13.09.2012

Листи за підписом Павла Лазаренка не є підставою для сплати будь–якого боргу державою Україна, і претензії Міністерства оборони РФ є безпідставними. Так заявив на вчорашньому засіданні в Господарському суді Києва представник Кабінету Міністрів Андрій Богдан, передає «Українська правда».

Нагадаємо, Міністерство оборони Росії позивається до держави Україна з тим, щоб отримати 3 млрд. гривень, які заборгувала очолювана колись Юлією Тимошенко корпорація «ЄЕСУ». Повернення цього боргу гарантував тодішній Прем’єр–міністр Павло Лазаренко (1996—1997 рр.). Тож тепер росіяни наполягають: гарантований урядом України борг слід повертати.

Аргументом Міноборони РФ є гарантійні листи за підписом Лазаренка. Але представник українського уряду в суді протестує: «Лист Прем’єр–міністра Лазаренка не є дорученням уряду, а лише вираженням думки окремої фізичної особи». Крім того, за словами пана Богдана, Міноборони РФ не надав жодної платіжки, яка б підтверджувала, що така сума була сплачена, та й сама сума не фігурує в первинних матеріалах справи, а про ці 3 мільярди є лише згадки в інших документах. «Пропущені також будь–які строки позовної давності щодо стягнення таких коштів. Ми, юристи, і не знаємо, чому вони звернулися до суду саме зараз», — цитує Андрія Богдана «Українська правда».

Представник же позивача Ігор Полевич стверджує, що згадану суму підтвердив Апеляційний суд Дніпропетровська, а також 10–та змішана українсько–російська урядова комісія, підписи під результатами засідання якої шість років тому поставили тодішні голови урядів України — Віктор Янукович та Росії — Михайло Фрадков.

А представник «ЄЕСУ» Олександр Ковальчук врешті попросив час «на ознайомлення зі справою, бо про неї дізнався тільки вчора». За таких обставин суддя Анатолій Івченко оголосив про перенесення засідання на 19 вересня.