З «антимусорників» — у нардепи

12.09.2012
З «антимусорників» — у нардепи

Василь Противсіх. (з сайту dniprograd.org.)

Із–поміж вісімнадцяти претендентів на пост глави Української держави, котрі брали участь у президентських виборах–2010, іванофранківець Василь Противсіх (у миру — Василь Гуменюк) був, на думку журналістів, найколоритнішою фігурою. Водночас політологи називали його «спеціальним проектом», створеним для того, аби відбирати голоси розчарованого електорату Західної України у «біло–сердечної» кандидатки. Тоді самовисуванець фінішував чотирнадцятим (його підтримали лише 40 352 виборці). У лютому 2011–го офіційно повернув собі старе прізвище Гуменюк і знову взявся за звичні обов’язки президента Івано–Франківської торгово–промислової палати.

До пори до часу про Гуменюка не було чути, аж поки не стартувала парламентська виборча кампанія. Колишній Противсіх в інтерв’ю одному з івано–франківських інтернет–порталів повідомив про своє рішення організувати «Антимусорську лігу», з цим проектом збирається покласти на лопатки впливових конкурентів у народні депутати по одномандатному виборчому округу №83, що охоплює територію Івано–Франківська.

— Пане Василю, у цьогорічних виборах теж стартуєте за олімпійським принципом — «головне участь, а не перемога», — поцікавилася «УМ».

— Ні–ні. Я впевнений, що зможу не тільки скласти гідну конкуренцію опонентам з декларованими високими рейтингами, а й отримати від іванофранківців мандат довіри.

Конкуренти у екс–Противсіха серйозні — наприклад, Олександр Сич, голова обласної ради, він же заступник очільника «Свободи». Пана Сича експерти вважають найбільш «прохідним кандидатом», до речі, його підтримує і Об’єднана опозиція. Сильними претендентами по округу вважають також Олександра Шевченка, директора туристичного комплексу «Буковель», мера Івано–Франківська Віктора Анушкевичюса, підтримуваного «Нашою Україною».

Гуменюк іде на вибори під своїм справжнім прізвищем. Хоч визнає: «Мене з прізвищем Противсіх багато хто почув — інтерв’ю брали не тільки представники провідних вітчизняних мас–медіа, а й зарубіжних».

Щодо «Антимусорської ліги», то, за його словами, документи на реєстрацію цього об’єднання подано. Чому «мусор»? Часом, не проти перевертнів у погонах збирається виступити Гуменюк? «Слово «сміття» не цілком характеризує ступінь забруднення нашого довкілля, політики і моралі, — відповідає кандидат. — Сподіваюся, що ініційована мною «Антимусорська ліга» об’єднає тисячі громадян, небайдужих до долі України, та очистить садиби, міста і села від сміття як відходів людської діяльності, а душі — від ментального бруду. Щодо людей у погонах, то їхні лави також потребують ретельної чистки. На собі відчув жорстокий пресинг правоохоронців — за 21 рік незалежності проти мене вони примудрилися порушити п’ять кримінальних справ на замовлення можновладців.