Нагороди гронами

07.09.2012

Значні успіхи українських паралімпійців, як на літніх так і зимових Іграх, уже давно не сприймаються як щось несподіване. Так само звичними виглядають і подвиги окремих спортсменів–інвалідів з виборювання нагород цілими гронами. Так, харківська плавчиня Наталя Прологаєва першою з українців виграла в Лондоні три золоті медалі. Спочатку Наталка перемогла на 50 м вільним стилем та 200 м комплексом, а позавчора тріумфувала ще й на 100 м брасом (категорія SB4, «візочниця»).

Того ж дня третю нагороду до свого активу записав легкоатлет зі Львова Роман Павлик (Т36). До двох бронзових відзнак у бігу на 100 та 400 метрів він долучив «золото», вигравши змагання зі стрибків у довжину.

На другій поспіль Паралімпіаді кількома найвищими відзнаками може похвалитися й харків’янин Максим Веракса (S12, вади зору) — у вівторок він здобув друге «золото» на 100–метрівці вільним стилем.

Іще по одній золотій медалі для України здобули Вікторія Савцова та Євген Богодайко (обоє — 100 м брасом, категорія SB6).

Також щасливим став олімпійський басейн і для Данила Чуфарова, який узяв «срібло» на 400 м кролем, та Ані Палян, котра фінішувала третьою на 50 м вільним стилем. Срібною відзнакою також розжилася Ганна Єлісаветська (50 м на спині), «бронзу» виграли Сергій Кліпперт та Ірина Соцька — 100 та 50 м на спині.

Іще одне «золото» українці здобули на шосе — велогонщик Єгор Дементьєв виграв індивідуальну гонку (C5). Одразу дві нагороди здобули наші співвітчизники в секторі для штовхання ядра: Анастасія Мисник та Світлана Куделя розташувалися, відповідно, на другому та третьому місцях.

У загальному медальному заліку станом на полудень четверга наша команда залишалася на четвертому місці, маючи в скарбничці 59 медалей: 22 золоті, 17 срібних та 20 бронзових. Очолюють медальний протокол китайці, британці та росіяни.

Великі шанси на медаль має й футбольна збірна наших паралімпійців, яка закінчила груповий турнір нічиєю з бразильцями (1:1) і тепер зіграє у півфіналі з Іраном.

Григорій ХАТА

 

ПРОДОВЖЕННЯ СКАНДАЛУ

Українська збірна на Паралімпіаді продемонструвала солідарність із Марією Помазан, яку рішенням апеляційних інстанцій позбавили вже врученої золотої медалі за метання диска. Позавчора, коли спортсменка мала передати нагороду представникам Паралімпійського комітету, які прибули в Олімпійське селище, у гуртожитку зібралася практично вся збірна України, за винятком спортсменів, задіяних у змаганнях. Марія вийшла на майданчик перед гуртожитком із двома золотими медалями на грудях (друга — за штовхання ядра) і запропонувала функціонерам самим зняти одну з них. «Я цю медаль не одягала, і знімати її я не буду», — сказала запоріжанка крізь сльози. У такій ситуації представники ПМК вирішили не нагнітати ситуацію і пішли ні з чим.

Нагадаємо, бали за метання диска серед спортсменів із ДЦП категорій 35/36 перерахували через несправність електронної системи.