Спеціаліст зі швейцарців

07.09.2012

Здавалося, додатковий відпочинок під час напружених двотижневих марафонів серії «Гранд слем» ніколи не буде зайвим. Але, схоже, незапланована пауза, яку отримав Роджер Федерер на «Ю–Ес оупен» завдяки травмі свого опонента в 1/8 фіналу, зіграла з ним злий жарт. Очевидно, 31–річний швейцарець, залишившись на кілька днів без ігрової практики, втратив змагальний ритм, за що й поплатився достроковим вильотом із «Флешинг мідоуз».

Кривдником першої ракетки рейтингу АТР став шостий сіяний Томаш Бердих — 7:6, 6:4, 3:6, 6:3. Перемагати тенісного короля чехові не в новинку. Звитяга в чверть­фіналі цьогорічного «Ю–Ес оупена» — це вже п’ятий виграш Бердиха в історії протистоянь зі швейцарським «королем».

Попри те, що Федерер п’ять разів вигравав відкритий чемпіонат США, востаннє йому вдавалося це зробити ще 2008 року. Що цікаво, так рано — на стадії 1/4 фіналу — Роджер не вилітав, починаючи з 2004–го.

А от для Бердиха нинішній «Ю–Ес оупен» став найвдалішим за десятирічну профі–кар’єру — досі найкращим його досягненням був вихід до четвертого кола. Продовжити переможну ходу чеському тенісисту буде непросто, адже наступний суперник — олімпійський чемпіон Енді Маррей (третій номер посіву). У ніч із середи на четвер він також у чотирьох сетах переграв хорвата Маріна Чилича — 3:6, 7:6, 6:2, 6:0.

Імена двох інших півфіналістів визначилися цієї ночі за київським часом. Четвертий номер посіву, іспанець Давід Ферер екзаменував серба Янко Тіпсаревича, а в іншій зустрічі змагалися переможці «Ю–Ес оупен» 2009 та 2011 років — аргентинець Хуан Мартін Дель Потро (7) та Новак Джокович із Сербії (2).

Друга ракетка світу без особливої боротьби пройшов 1/4 фіналу, адже його опонент — швейцарець Станіслас Ваврінка (18) — в третьому сеті через травму завчасно припинив боротьбу — 6:4, 6:1, 3:1. Натомість аргентинський велетень не без проблем подужав господаря турніру Енді Роддіка, який на нью–йоркських кортах завершив професіональну кар’єру, — 6:7, 7:6, 6:2, 6:4.

Трохи ближче до фінальної розв’язки перебувають жінки — вони вже визначили всіх півфіналісток. Найменш очікуваною в цій когорті виявилася Сара Еррані (10). На шляху до четвірки найсильніших італійка розібралася зі своєю співвітчизницею Робертою Вінчі (6:2, 6:4), яка на попередньому етапі вибила з розіграшу другу сіяну, Агнешку Радванську з Польщі. У боротьбі за фінал Сарі доведеться посперечатися із триразовою тріумфаторкою цього турніру Сереною Уїльямс (4), котра розібралася з Аною Іванович із Сербії (12) — 6:1, 6:3.

В іншому матчі очікується цікаве слов’янське протистояння першої та третьої ракеток світу — Вікторії Азаренко та Марії Шарапової. «Російська Сирена» не без проблем подолала чвертьфінальний бар’єр у вигляді француженки Маріон Бартолі (11) — 3:6, 6:3, 6:4.