«Обпечені водою»

11.07.2012
«Обпечені водою»

Сильні потоки води ламали навіть асфальт на вулицях Кримська. Фото Рейтер.

Рятувально–пошукову операцію в Краснодарському краї, де в ніч на 7 липня страшна повінь «по вінця» затопила місто Кримськ, завершено. За останніми даними, загиблих — 172 людини, постраждало загалом 30 тисяч людей, чиї оселі затопило водою й грязюкою або взагалі знесло стрімким потоком.

«Обпечені водою» мешканці Кримська тепер перелякано реагують на кожну грозову хмару. Позавчора містом поширилася чутка про можливість нової повені, після чого багато хто в паніці залишив Кримськ. Щоб запобігти паніці, місцева влада розпорядилася вивести на вулиці поліцейські машини з гучномовцями, через які оголошують, що обстановка спокійна й ніякої повені не передбачається. Втім городяни владі, яка навіть не попередила їх про небезпеку тієї фатальної ночі, вже не вірять. Хоча з тим фактом, що зловмисного спуску води з Неберджаївського водосховища, схоже, таки не було, вже потроху звикаються: п’ятеро представників місцевої громади на гвинтокрилі МНС разом із губернатором краю Олександром Ткачовим облетіли скандальне водосховище й переконалися, що його злив не пошкоджено. Зате принагідно виявили ще два «підозрілі», хоч і менші водосховища. Тепер мешканці Кримська не сумніваються — трагедію спричинило відкриття шлюзів саме в них.

Попри все, місто потроху оговтується від трагедії, ховає загиблих і вирішує, як жити далі. Згідно з розпорядженням прем’єр–міністра Росії Дмитра Медведєва, вже до листопада для всіх, хто в результаті катастрофи залишився без житла, мають звести нове. Йдеться передусім про мешканців тих 400 будинків, які перетворилися на купи уламків. Постраждалим роздають питну воду, хліб та іншу їжу, одяг — люди раді всьому, адже багато хто залишився буквально в самій піжамі. Допомогу надає як влада, так і (переважно) добровольці з інших міст Росії. Кримськ надзвичайно потребує сильних людей, готових до тяжкої праці у спартанських умовах. І таких вистачає: звідусіль до постраждалого регіону на Кубані з’їжджаються чоловіки й жінки зі спальниками й наметами, щоб допомагати розбирати завали й розчищати вулиці. Рятувальники з МНС радять таким волонтерам прихопити з собою також гумові чоботи й респіратори.

На жаль, окрім добрих людей, є й погані — у зруйнованому місті активно орудують мародери, проте правоохоронці обіцяють із цим «розібратися».

До добровольців, які організовуються через мережу «Фейсбук», долучилася і російська топ–модель Наталія Водянова. Вона не лише сама вилетіла на Кубань, а й пообіцяла оплатити дорогу всім психологам, які готові працювати в постраждалому регіоні. А психологічна допомога мешканцям Кримська та сусідніх районів зараз дуже потрібна.

А тим часом головний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко, пообіцявши завершити всю «брудну роботу» з розчистки затоплених будинків упродовж двох–трьох днів (мовляв, «погода стоїть спекотна, тож усе висохне вмить»), закликав курортників не відмовлятися від поїздок у сусідній Геленджик, де «зберігаються чудові умови для відпочинку». І байдуже, скільки органічного й неорганічного бруду знесли в Чорне море потоки води з гір, водосховища чи ще бозна–звідки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>