Без Юлі й бійки — ніяк

11.07.2012

Завтра в Києві Вищий спецсуд із розгляду цивільних та кримінальних справ має продовжити розгляд касаційної скарги Юлії Тимошенко на вирок Печерського райсуду у «газовій» справі, яким її засуджено до семи років позбавлення волі. Утім захист Леді Ю майже не має сумнівів, що розгляд касації вже утретє перенесуть через неявку хворої скаржниці, яка лікується під вартою у Харкові. І це при тому, що присутність засудженої під час розгляду касації не є обов’язковою.

Нардеп від БЮТ Сергій Власенко переконаний, що розгляд касації затягують, бо влада боїться розгляду «газової» справи в Європейському суді з прав людини. А щоб потрапити в Європу, справа має пройти останню стадію в Україні. «При цьому влада робить усе, щоб прискорити розгляд іншої справи, щодо «ЄЕСУ», — заявив захисник лідерки БЮТ.

Але насправді Київський райсуд Харкова оголосив перерву у справі щодо «ЄЕСУ» до 23 липня. На двотижневу перерву Феміда пішла знову ж таки через відсутність підсудної. До того ж про перенесення просила не лише сторона захисту, а й обвинувачення.

З іншого боку, нардепи від БЮТ можуть тепер заявляти, що зробили усе можливе, щоб хвору Тимошенко не доставили до зали суду у вівторок. Але чи збиралися її туди везти взагалі?

Ще позавчора під вечір начальник Качанівської колонії Іван Первушкін заявив, що засу­джену не будуть примусово везти — згідно з рішенням суду, тому дії нардепів, які заблокували входи між восьмим та дев’ятим поверхами лікарні «Укрзалізниці», де перебуває екс–Прем’єр, — це «провокація». Хай там як, а майже півсотні депутатів таки переночували у шпиталі. Спали на стільцях, грали в шахи тощо.

Учора вранці ця варта лишилася стерегти Леді Ю в лікарні у повному складі, ще двадцять нардепів пішли на процес, а десятеро — намагалися організувати мітинг перед судом. Спроба БЮТівців встановити сцену наштовхнулася на жорсткий спротив молодиків спортивної статури, вбраних у помаранчеві жилети комунальних служб.

Після сутички нардеп Сергій Пашинський заявив, що БЮТ вимагає звільнити керівництво харківської міліції та притягнути його до кримінальної відповідальності «за організацію побиття депутатів за допомогою злочинних елементів». «Ми затримували цих бандитів, підводили до правоохоронців, а ті їх одразу відпускали. Ці мерзотники через 10—15 секунд знову кидалися на мирних людей і били їх, — обурюється Пашинський. — Всього їх було близько ста. Це люди специфічної зовнішності — із поламаними носами, слідами татуювань на тілі, в чорних окулярах».