Цунамі за законами Мерфі

11.07.2012
Цунамі за законами Мерфі

Брокери світових бірж адекватно відреагували на звістку про наближення «економічного шторму».

Світ уперто не бажає виходити з кризи. Навіть більше: після нинішнього покращення ситуації, найімовірніше, послідує новий її виток. І розпочатися він має якщо не в нинішньому році, то у наступному напевне! Американський експерт, який передбачив кризу 2008 року, Ноель Рубіні днями виступив iз черговим неприємним прогнозом. За його словами, у світі розпочинається реалізація сценарію «ідеального шторму».

Слово «ідеальний» не має нікого вводити в оману. Йдеться про збіг обставин, який призведе до глобальної кризи — майже за законами Мерфі. Рубіні бачить чотири головні складові такого розвитку подій: послаблення американської економіки, боргові проблеми ЄС, уповільнення розвитку ринків «третього світу», а також воєнний конфлікт в Ірані. Саме ця атака з чотирьох боків буцімто має покласти на лопатки світовий ВВП. «Назагал більшість цих факторів є реальною загрозою, — погоджується з американським колегою експерт Школи політичної аналітики при Києво–Могилянській академії Сергій Кисельов. — Так, ситуація в ЄС продовжує залишатия стабільно важкою: окрім країн ПІГС (Португалія, Ірландія, Греція, Іспанія), не може виборсатися з кризи і Південна Європа, насамперед Італія. Світові біржі нервово реагують на події навколо Ірану, зокрема на ембарго Євросозу на постачання іранської нафти: за минулі кілька тижнів вартість бареля нафти зросла на десять доларів».

Таке поєднання є першою ознакою «ідеальності» можливого шторму. Адже під час кризи енергоресурси зазвичай дешевшають, що дозволяє економікам заощаджувати кошти. У нашому ж випадку нафта може подорожчати, що завдасть додаткового удару по світовому виробництву.

Неприємні новини надходять до нас і зi Сходу. Дві найбільші тамтешні економіки — Японії та Китаю — показали ознаки уповільнення. У червні імпорт до Китаю різко вповільнився — це вказує на падіння внутрішнього попиту і на скорочення запасів експортерів. Машинобудівні замовлення Японії, які є ключовим барометром капіталовкладення, у травні опустилися на 14,8%, хоча аналітики чекали щонайбільше 3,3%. Світові експерти припускають, що перегріта китайська економіка може повторити долю мильної бульбашки європейської іпотеки у 2008 році.

Утiм Сергій Кисельов не поділяє песимістичних очікувань, що криза може надійти до нас зi Сходу. «Так, у цій країні зафіксовані проблеми економічного зростання, курсу валют, — каже він. — Але не варто забувати, що економіка Китаю побудована на дешевій робочій силі та великих обсягах. У тому числі й об’ємного внутрішнього ринку. До того ж, Китай веде дуже правильну політику створення запасів — у тому числі й енергетичних, вона є на африканських сировинних ринках. До речі, співпрацюючи з Німеччиною, Китай брав участь у купівлі єврооблігацій — рятував європейську грошову валюту».

На цьому тлі ситуація в американській економіці приємно дивує стабільністю. «Головний експортний товар США — це долар, — каже Кисельов. — Але не варто забувати, що американська економіка є дуже потужною у плані інновацій та має великі можливості для розвитку».

Саме такий сценарій — приходу кризи із Заходу — для нашої країни є найнеприємнішим. За другим законом Мерфі: якщо можуть статися дві неприємності, вони трапляться у найнеприємнішій послідовності. «Третина нашого імпорту надходить з країн Євросоюзу, — пояснює Кисельов. — Туди ж ми скеровуємо четверту частину свого експорту. Тож будь–яка нестабільність на їхньому ринку одразу дасться взнаки в Україні». Але і це ще не все: одна з найбільш кризових європейських країн — Італія — є найбільшим споживачем нашого експорту. Тому будь–які негаразди на Апеннінському півострові одразу ж спричинять резонанс на Печерських пагорбах.