«Бронзовий» триплет

27.06.2012

Здавалося б, спортивний світ за місяць до Олімпіади мав би завмерти в передчутті найважливішого старту сезону. Проте, попри значущість майбутніх змагань, чемпіонати світу і Європи змінюють один одного у калейдоскопі подій. Ось і веслувальники на байдарках та каное минулих вихідних провели в Загребі чемпіонат Європи. Щоправда, через індивідуальні плани підготовки до Олімпійських ігор більшість володарів ліцензій до Лондона проігнорували єврофорум. А збірна Росії взагалі в повному складі не приїхала на змагання — у цей час наші північні сусіди якраз проводили національний відбір на Олімпіаду.

Імена українських олімпійців–веслувальників визначилися трохи раніше. Каноїст Юрій Чабан та байдарочниця Інна Осипенко–Радомська прогнозовано виграли свої заїзди на чемпіонаті України, заповнили ними ж здобуті квоти на Ігри–2012 й окремо від усіх продовжили підготовку до головних стартів чотириріччя. Водночас їхні конкуренти, які відзначилися на ЧУ, отримали змогу представити країну на Євро в Хорватії. Загалом тренерський штаб відібрав для цієї першості 30 спортсменів. І вони здобули три медалі. Всі — бронзові.

Першими з українців, хто зійшов на п’єдестал, стали каноїстки Наталя Жилюк та Дарина Мотова. У нечисленному фіналі на 500 метрів (змагалися три екіпажі) вони пропустили поперед себе угорський та білоруський дуети.

На цій же дистанції взяли медаль і наші чоловіки. Після половини шляху Віталій Вергелес та Денис Камерилов ішли другими, однак утримати до фінішу «срібну» позицію не змогли. Хай там як, але «бронза» стала першою континентальною відзнакою для цієї пари.

Третя нагорода — теж у каное: Ольга Альохіна в напруженій боротьбі на 200–метрівці з чешкою Яною Єзовою таки пробилася в «призи».

Водночас наші байдарочники виступили досить блідо. Найкращим був Олег Харитонов, який у фіналі на 200 м показав четвертий час.

Загалом, найбільшу кількість нагород (5 золотих, 5 срібних та 1 бронзову) здобули спортсмени Німеччини. На одну менше вибороли угорці (5–2–3) та білоруси (2–5–3). Українська збірна (0–0–3) посіла 16–ту позицію загального заліку.