НОВИНИ ПЛЮС

23.05.2012

Приватизація космосу

Каліфорнійська компанія SpaceX, яка намагається стати першим приватним концерном, що здійснює вантажні перевезення до орбітальної Міжнародної космічної станції (МКС), вчора о 3:44 за місцевим часом здійснила вдалий запуск зi стартового майданчика на мисі Канаверал у Флориді вантажного космічного корабля «Дракон». Першу спробу запуску минулої суботи було відкладено з огляду на перевищення нормативів тиску в одному з дев’яти двигунів корабля.

Планується, що «Дракон» зможе доставляти на МКС 500 кілограмів вантажів за рейс, що і спонукало НАСА підписати з компанією SpaceX контракт вартістю 1,6 млрд. доларів за 12 польотів на орбіту. Це дозволить американцям позбутися залежності від російських транспортних кораблів «Союз».

Безпілотний «Дракон» під час першого польоту наблизиться до МКС через дві доби, пройде перевірку маневреності, а потім астронавти з МКС вийдуть у відкритий космос, схоплять «Дракона» спеціальними «щупальцями» і пришвартують до станції.

Землетрус у туристичних регіонах

Землетрус магнітудою 5,8 бала стався вчора о третій годині ночі у Болгарії, повідомляє Геологічна служба США. Осередок землетрусу знаходився за 25 кілометрiв від столиці держави — Софії — і на глибині 9,1 км. Повідомлень про жертв і постраждалих поки не надходило, повідомив глава МВС Цветан Цветанов. Після першого поштовху сталося 15 наступних меншої сили.

Слабші поштовхи тривали також у північній італійській провінції Емілія–Романья, де позавчорашній землетрус забрав життя семи людей, завдав поранень понад пiвсотнi осiб i залишив без даху над головою п’ять тисяч iталiйців. Учора на надзвичайному засіданні уряду прем’єр–міністр Італії Маріо Монті повідомив, що збитки сільському господарству постраждалих регіонів оцінюються у 200 млн. євро. У цьому регіоні виготовляють славетні сири «Пармезан» та «Гран Падано».

Ще більших збитків завдано культурній спадщині та архітектурним об’єктам, які були головними туристичними принадами міст регіону. Повністю лягли у руїнах замок Ла Рокка у містечку Сан Феліче сул Панаро, середньовiчні церкви, історична годинникова вежа XIV століття в Емілії–Паданьї. Частково зруйновано церкву Сан Карло, в якій знаходилися картини славетного італійського маляра XVII століття Джованні Франческо Барбієрі.

Нагадаємо, що напередодні серія землетрусів сталася в регіоні Середземного моря. В районі облюбованого туристами Кіпру «трясло» з силою 5,8 бала, але обійшлося без жертв.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>