Створена вбивати

23.05.2012
Створена вбивати

Морги та шпиталi Сани переповненi. (Фото Рейтер.)

Позавчора у столиці Ємену — Сані — під час репетиції військового параду було здійснено кривавий терористичний замах. Нападник, який, за повідомленнями, був одягнений у військову форму, підірвав себе серед групи солдатів на площі перед президентським палацом. Щонайменше 96 військовослужбовців загинули, а приблизно 300 отримали поранення. Деякі ЗМІ повідомляють, що загиблих у півтора раза більше, ніж заявлено офіційно. Пізніше того ж дня терористична організація «Аль–Каїда» у телефонній розмові з Бі–Бі–Сі та в електронному листі до агенції «Рейтер» узяла на себе відповідальність за скоєння цієї бійні. Атака сталася, коли тривала репетиція параду, запланованого на вівторок, коли в Ємені відзначають Національний день Єдності: цього дня у 1990 році об’єдналися Марксистська Народна Демократична Республіка Ємен та Єменська Арабська Республіка.

Це найгірший інцидент у країні, відколи на хвилі «арабської весни» президент Абд–Раббу Мансур аль–Хаді в лютому–2012 прийшов до влади. У листопаді минулого року його попередник президент Салех після тривалих та запеклих протестів передав владу тодішньому віце–президенту в рамках домовленості, досягнутої за сприяння країн Перської затоки.

Наразі не відомо, чи брав нападник участь у репетиції, чи приєднався до солдатів перед самим вибухом. Він пролунав за лічені хвилини до того, як міністр оборони Ємену та командувач збройними силами мали вітатися iз солдатами.

Це акт помсти «Аль–Каїди» за те, що за 10 днів до позавчорашнього нападу у Сані Ємен розпочав наступ на позиції повстанців, пов’язаних iз підрозділом «Аль–Каїди» на Аравійському піво­строві. Лише за минулі вихідні було вбито щонайменше 33 повстанців i 19 солдатів у регіоні Аб’ян, який перебуває під контролем ісламістського угруповання «Ансар аль–Іслам». Після обрання його президентом аль–Хадi одразу назвав серед своїх найнагальніших завдань «продовження війни проти «Аль–Каїди».

Учора сотні єменців не побоялися погроз «Аль–Каїди» і вийшли на незапланований мітинг у Сані. Люди вшанували пам’ять загиблих вiд рук терориста та помолилися за здоров’я поранених. Громадяни закликали президента не припиняти боротьбу проти місцевого осередка «Аль–Каїди».

Військовий парад iз нагоди національного свята також не скасовано, але замість залитої кров’ю та устеленої залишками тіл загиблих центральної площі столиці він відбувся у вій­ськовій академії.

Також учора на своєму засіданні Рада Безпеки ООН рішуче засудила вибух у Ємені. У поширеній заяві РБ ООН атаку охарактеризовано як жахливий злочин і висловлено обіцянку «подолати всі форми тероризму».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>