Новий кабінет. Старi обличчя

23.05.2012
Новий кабінет. Старi обличчя

Ключовi персони з «команди Путiна» залишилися на важливих посадах i в «командi Медведєва». (Фото Рейтер.)

У Росії оголошено склад нового уряду. Відповідний указ підписав позавчора президент Володимир Путін. Владний тандем удруге помінявся місцями сьомого травня цього року, коли відбулась церемонія інавгурації президента Путіна. Кабінет тепер очолив екс–керівник держави Дмитро Медведєв. Свої посади зберегли два ключові міністри: закордонних справ Сергiй Лавров та оборони Анатолій Сердюков. Також залишилися в урядi міністр спорту Віталій Мутко та міністр юстиції Олександр Коновалов. А от міністра внутрішніх справ генерала Рашида Нургалієва змінив екс–начальник московської поліції Володимир Колокольцев. У складі російського уряду лише одна жінка — міністр охорони здоров‘я Вероніка Скворцова.

Своїх постів позбулися міністр освіти Андрій Фурсенко і глава мінтрансу Ігор Левітін. Новим міністром освіти і науки призначено ректора Московського інституту сталі і сплавів Дмитра Ліванова, а міністром транспорту став директор департаменту промисловості та інфраструктури російського уряду Максим Соколов. Міністром культури замість Олександра Авдєєва став викладач Московського державного інституту міжнародних відносин Володимир Мединський, який починав кар’єру з роботи в рекламному агентстві. Пізніше, вже як депутат від «Єдиної Росії», він брав активну участь у роботі президентської комісії «з протидії спробам фальсифікації історії на шкоду інтересам Росії».

Ігоря Щоголєва, який пішов з посади глави Мінкомзв’язку, змінив Микола Никифоров, колишній міністр зв’язку Татарстану. Міністром економічного розвитку, змінивши на посту Ельвіру Набіулліну, став заступник апарату уряду Андрій Бєлоусов. Виконувач обов’язків міністра фінансів Антон Силуанов тепер офіційно очолив відомство. Нових керівників отримали також міністерства сільського господарства (колишній глава Чувашії Микола Федоров), надзвичайних ситуацій (Сергія Шойгу змінив його колишній заступник Пучков), промисловості та торгівлі (екс–глава цього відомства Денис Мантуров) та енергетики (Олександр Новак, який раніше був заступником міністра фінансів).

Зазнала певних змін структура російського уряду. Міністерство охорони здоров’я та соціальної політики, яким раніше керувала Тетяна Голікова, розділили на два відомства: Міністерство охорони здоров’я і Міністерство праці. З’явилися дві нові посади: міністром зі зв’язків iз Відкритим урядом став Михайло Абизов, а міністром iз розвитку Далекого Сходу — Віктор Ішаєв. Першим віце–прем’єром став Ігор Шувалов, а віце–прем’єрами — Дмитро Козак, Дмитро Рогозін i Владислав Сурков. Колишній помічник президента Росії Аркадій Дворкович тепер також став заступником глави уряду. Він буде куратором промисловості та ТЕК–галузі, за яку при Путіні–прем’єрі відповідав Ігор Сєчiн.

Путін не забув осіб зі «старої прем’єрської колоди», призначивши їх тепер на високі посади у президентській адміністрації. Колишні міністри його уряду, голова Мінохорони здоров’я Тетяна Голікова, голова Міносвіти Андрій Фурсенко та керiвник Мінекономрозвитку Ельвіра Набіулліна вчора окремим наказом були призначенi помічниками президента. Такі ж посади дісталися екс–главі Мінкомзв’язку Ігорю Щоголєву та екс–главі мінприроди Юрію Трутнєву. Ігор Левітін став радником президента. Також учора вже колишнього головного поліцейського Росії Рашида Нургалієва президентським наказом перепризначено заступником секретаря Радбезу. Микола Патрушев залишився керівником Радбезу. Пост глави президентської адміністрації також залишився за «старожилом» Сергієм Івановим. Багаторічний радник президента у справах закордонної політики Сергій Приходько тепер буде виконувати таку ж функцію у ранзі заступника глави канцелярії уряду. З Білого дому до Кремля переселилася разом iз Путіним його прес–секретар Наталія Тімакова.

Під час зустрічі з президентом прем’єр–міністр Дмитро Медведєв зазначив, що склад уряду оновлено на три чверті. Тобто Путін виконав обіцянку призначити в уряд нових людей, але це стосується переважно другорядних фігур. Більшість віце–прем’єрів і міністрів «президентського блоку» зберегли свої пости, зазначає у своєму коментарі Бі–Бі–Сі. І додає, що «новачки», за рідкісними винятками, не відомі суспільству і не мають виразного політичного обличчя. Експерти сходяться на тому, що Путін і Медведєв сформували уряд технократів. Далі думки рiзняться: одні впевнені, що кабінет виявиться слабким і зосередиться винятково на поточних справах, інші вважають, що його склад не перешкодить реформам.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>