НОВИНИ ПЛЮС

23.05.2012

Соцiологія каже: об’єднана опозиція випереджає «регіоналів»

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися на початку травня, перемогу здобув би спільний список партій «Батьківщина» та «Фронт змін», — свідчать результати останніх досліджень соціологічної групи «Рейтинг». За єдиний список «Батьківщини» та «Фронту змін» проголосували б 25,6 відсотка опитаних, а за Партію регіонів — лише 22 відсотки. Далі за фаворитами електоральних симпатій ідуть УДАР Кличка (9,2%) та Компартія (7,6%). Заледве переповзає 4–відсоткову планку «Свобода» (за цю політичну силу віддали б свої голоси 4,4% респондентів). Новотвір Наталії Королевської, партія «Україна — вперед!», набрав 3,8% симпатиків серед респондентів соціогрупи «Рейтинг», а партія Анатолія Гриценка «Громадянська позиція» — лише 2,4 відсотка.

Ще одне цікаве соціологічне спостереження — кількість тих, хто не визначився з вибором, досить висока — 19%. Як завжди, «мобілізаційна» готовність висока на заході країни, але затухаюча — на півдні країни та на Донбасі.

Місія МВФ в Україні: ціни на газ доведеться піднімати

Позавчора в Київ прибула місія МВФ і її новий керівник в Україні Кріс Джарвіс, котрий раніше представляв Міжнародний валютний фонд у Білорусі. На зустрічі з першим віце–прем’єр–міністром Валерієм Хорошковським iшлося про можливість поновлення кредитування України за програмою «стенд–бай». Утім, як предає Бі–Бі–Сі, після перговорів пан Джарвіс заявив, що даний візит не означає поновлення кредитування вже зараз. Пан Хорошковський мусив визнати, що ціни на газ для населення доведеться таки підняти (а саме цього, зокрема, вимагає МВФ і ставить однією з передумов кредитування). Коли зростуть ціни до рівня «економічно обґрунтованих», перший віце–прем’єр не береться сказати. «Спочатку ми опрацюємо застосування енергозберігаючих технологій, розробимо систему адресної допомоги, а після цього підійдемо до питання підняття тарифів», — цитує Хорошковського Бі–Бі–Сі.

Місія МВФ пробуде в Україні до 28 травня. Нагадаємо, що програма кредитування України на суму в 16 млрд. доларів розпочалася влітку 2010 року і минулоріч була припинена.

Колесніченко «перебрехав» експертів і пише з помилками

Колектив науковців Київського Національного університету ім.Шевченка, які давали експертну оцінку законопроекту депутата Вадима Колеснiченка, звинуватили нардепа у перекручуванні фактів і цитат їхнього експертного висновку, пише «Українська правда». Учені стверджують, що в означеному документі вказали на всі негативи законопроекту від Колесніченка, а тим часом в інтернет–мережі з’явилася дивна, на думку авторів, публікація під заголовком «У КНУ ім. Шевченка підтримали необхідність прийняття законопроекту «Про засади державної мовної політики». Ця публікація є відвертим перекручуванням фактів і цитат експертного висновку, обурюються його автори. І повторюють: даний проект закону «містить низку нечітких формулювань і суперечностей, а тому має бути доопрацьованим». «Питання державного статусу української мови має стратегічну вагу в контексті цілісності держави, її сили і здатності до відтворення загальноєвропейських і світових пріоритетів в усіх сферах життя», — певні науковці з університету ім. Шевченка. А тим часом, згідно з документом, запропонованим депутатом–українофобом, держава усувається від своєї функції забезпечення української мови у телерадiопросторі та в друкованих ЗМІ.

Цікаво, що експерти помітили в тексті Колесніченка не лише логічні, стилістичні, а й пунктуаційні помилки.