Їдуть гості. Реєструйте!

23.05.2012
Їдуть гості. Реєструйте!

Дiвчата, ви вже зареєструвалися? (Фото з сайту pravo–kiev.com.)

Іноземці, які приїжджають в Україну, невдовзі змушені будуть реєструватися в нашій державі протягом десяти днів. Відповідний закон позавчора ухвалила Верховна Рада, наразі його готуються подати на підпис Президенту Януковичу. Оскільки закон набере чинності з дня його опублікування (а це може статися вже наступного дня після того, як глава держави поставить на ньому свій схвальний автограф), припустимо, що першими змушені будуть реєструватися вже футбольні фанати з інших країн, які за кілька тижнів приїдуть до Києва, Харкова, Донецька чи Львова не на час конкретного матчу, а на значно довший термін.

Утiм назвати хоча б приблизну дату набуття чинності закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні» не може навіть його автор — нардеп–«регіонал» Володимир Олійник. Мовляв, наразі «м’яч на полі Президента». У Державній міграційній службі, яка розробила цей закон ще минулого року і передала для внесення на розгляд ВР пану Олійнику, уникають прямих запитань щодо того, чи бува цей закон не створено саме під Євро–2012. Мовляв, закон «розроблено на виконання п. 38 Національного плану… щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, затвердженого Указом Президента України від 22 квітня 2011 року №494». І крапка.

«Закон стосується осіб, які не мають громадянства або мають громадянство інших країн. Щодо громадян України нічого не змінюється. Якщо людина має реєстрацію в Полтаві, а приїхала працювати у Київ, це її право, — пояснює Володимир Олійник. — Закон приводить українську процедуру реєстрації іноземців у відповідність до європейської. В інших країнах, у тому числі й у Росії, не викликає сумнівів необхідність реєстрації, тому що країна стала таким транзитером переважно для нелегальної міграції. Потрібно наводити порядок. Ви добре знаєте, що просто так, наприклад у Москву, приїхати неможливо. Приїхав — треба щоб була реєстрація, облік».

Серед іншого, законодавчі зміни регулюють і питання реєстрації дітей. За словами пана Олійника, раніше немовлят одразу після пологового будинку реєстрували в органах РАЦСу, водночас місце реєстрації не регулювалося. «Діти інколи «зависали» і порушувалися їхні права. Тепер ми прописали цю норму таким чином, що як тільки пройшла реєстрація у РАЦСі, обов’язково протягом місяця дитина має бути зареєстрована за місцем проживання батьків», — каже автор закону.

Володимир Олійник додає, що раніше дітей часто реєстрували ще й без згоди власників житла і тим самим порушували їхні права. Тепер же без обов’язкової згоди власників житла на прописку дитини не обійтися.