Фініта ля Іспанія

27.04.2012
Фініта ля Іспанія

«Реалісти» Кріштіано Роналдо та Гонсало Ігуаїн другий рік поспіль пролітають повз фінал Ліги чемпіонів. (Фото Рейтер.)

Мало хто очікував побачити у фіналі нинішньої Ліги чемпіонів пару «Челсі» — «Баварія». Але саме ці дві команди 19 травня на «Альянц–арені» в Мюнхені зіграють вирішальний матч. Парадокс, але два головні фаворити Суперліги, які представляли Іспанію, — «Барселона» та «Реал» — залишилися за бортом фінального протистояння. А згадаймо розмови про те, що УЄФА та судді організовують у фіналі саме «іспанське ель класико».

«У «Барселони» проблем із «Челсі» не буде, а от нам із «Баварією» доведеться тяжко», — казав одразу по завершенні чвертьфінальних двобоїв керманич «Реалу» Жозе Моуріньйо. Якщо з першим твердженням португальський наставник помилився, то з другим — ні. За підсумками двоматчевого протистояння, яке тривало 210 хвилин ігрового часу, «вершкові» та «червоні» не змогли визначити сильнішого. Тож ім’я другого фіналіста суперники розіграли в «футбольній лотереї», і більш успішною в серії післяматчевих 11–метрових ударів виявилася німецька команда. «Ми вдячні Нойєру. Не даремно ж Мануель вважається спеціалістом по пенальті», — форвард мюнхенців Маріо Гомес похвалив воротаря, який зміг парирувати два удари. А після недолугих спроб володарів «Золотого м’яча» Кріштіано Роналдо й Кака, які хоча б влучали у «рамку», вирішальною виявилася помилка Серхіо Рамоса: він запустив шкіряну кулю значно вище від воріт.

Практикувати удари з «точки» футболісти почали вже з самого початку поєдинку на «Сантьяго Бернабеу». Угорський арбітр Віктор Кашшаї призначив по одному пенальті у ворота обох команд. Роналдо та Ар’єн Роббен свої нагоди реалізували, причому голландець відзначився за рахунку 2:0, встановивши паритет за підсумками двох зустрічей. Загалом, якщо на початку гри мадридці приголомшили гостей, то надалі більше голевих нагод створила «Баварія», і часто лише Ікер Касільяс ставав на заваді «пострілам» упритул Гомеса, Франка Рібері й того ж Роббена. У відкритому футболі німці виглядали вочевидь привабливіше за команду Моуріньйо.

В овертаймі було видно, що суперники бояться помилитися й чекають серії 11–метрових. Юпп Хайнкес замінив Роббена на Томаса Мюллера, і це, як не дивно, була єдина заміна в моторній німецькій команді за всі 120 хвилин ігрового часу. Анатолій Тимощук залишився в запасі.

Під час «валідольних» пенальті Моуріньйо стояв на колінах, але вимолити перемогу це не допомогло. Зірки Мадрида й Мюнхена «змазали» аж п’ять 11–метрових із дев’яти. А крапку поставив Бастіан Швайнштайгер. Нагадаємо, що німецький півзахисник не так давно відновився після перелому ключиці й повернувся на поле лише місяць тому. «Я не знаю, звідки у команди було стільки сил. Ми дуже втомилися, але раді тому, чого досягли», — сказав Швайні.

«Після двох годин максимальної напруги нелегко пробивати пенальті. Футболіст, який наважується бити, — безстрашний. Але навіть такі футболісти, як Ліонель Мессі або Кріштіано Роналду, теж промахуються. Такий футбол, таке життя», — виправдовувався після гри Моуріньйо. Відзначимо, що під керівництвом португальця, який вигравав Лігу чемпіонів iз «Порту» та «Інтером», мадридці другий рік поспіль зупиняються у півфіналі ЛЧ.

«Баварія» повернула боржок Жозе, який у 2010 році разом з «Інтером» переміг мюнхенців у фіналі Суперліги.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/2 фіналу (другий матч). Результат середи

«Реал» (Іспанія) — «Баварія» (Німеччина) — 2:1 (по пен. — 1:3; перша гра — 1:2)

Голи: К. Роналдо, 6 (пен.), 14 — Роббен, 27 (пен.)

Серія пенальті («Б» — «Р»): Алаба (гол) — К. Роналдо (воротар); Гомес (гол) — Кака (воротар); Кроос (воротар) — Хаві Алонсо (гол); Лам (воротар) — Серхіо Рамос (вище); Швайнштайгер (гол)