Світом править «Анонімус»

20.04.2012
Світом править «Анонімус»

Фотографія Олексія Навального в журналі «Тайм», яка «відображає жахи російської дійсності». (Фото з сайту time.com.)

Найвпливовішим у сучасному світі є вже не той, у кого найбільше грошей чи слави, а той, хто володіє інформацією. Й оскільки позиції найпотужнішого інформаційного ресурсу в епоху стрімкого розвитку технологій невблаганно завойовує інтернет, за впливовістю нині немає рівних... хакерам. Так принаймні вважають користувачі інтернет–сторінки (ну звісно) журналу «Тайм». Саме вони назвали найвпливовішою постаттю у світі «Анонімуса» — людину в масці Гая Фокса, під якою ховаються учасники таємничої групи Anonymous. Ці віртуози, здатні зламати будь–який сайт, викривити будь–яку новину й викрасти з електронних рахунків будь–яку суму грошей, здобули найбільше — майже 396 тисяч — голосів під час «народного голосування» з визначення ста постатей, які справили найбільший вплив на події у світі за останній рік.

Участь у визначенні Топ–100 журналу «Тайм» узяли мільйони людей в усьому світі. «Природа впливовості змінюється. Вона ніколи не була аж такою простою і водночас ефемерною. Тому ми постаралися обрати тих людей, чий вплив не тільки стабільний, а й, у більшості випадків, приводить до позитивного результату. Це ті люди, які надихають нас, розважають, змушують нас рухатися і змінювати наш світ. Зустрічайте новаторів, першопрохідців, магнатів, лідерів і улюбленців», — зазначається в редакційному коментарі до впливової сотні, фігуранти якої не розписані по місцях та ступеню впливу: «Тайм» просто констатує, що вони є найвпливовішими у світі.

Серед політичних «постатей року» — президент США Барак Обама і його конкурент, колишній губернатор штату Массачусетс та ймовірний кандидат у президенти США від Республіканської партії Мітт Ромні, держсекретар США Хілларі Клінтон, канцлер ФРН Ангела Меркель, прем’єр–міністр Катару шейх Хамад бін Джасіма аль–Тані, президент Нігерії Гудлак Джонатан, директор–розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї та багато інших.

Із науковців до списку потрапили лауреат Нобелівської премії в галузі економіки, американка Елінор Остром, статистик Ганс Рослінг, вірусолог Рон Фуш’є . Також у сотні найвпливовіших можна знайти фінансиста Уоррена Баффета, кінопродюсера Харві Вайнштейна, нинішнього очільника корпорації Apple Тіма Кука й навіть Рене Редзепі — шеф–кухаря копенгагенського ресторану «Нома», який два роки поспіль визнають найкращим у світі.

Зі спортсменів до Топ–100 журналу «Тайм», серед інших, увійшли гравець футбольного клубу «Барселона» Ліонель Мессі й тенісист Новак Джокович. Зрозуміло, не обійшлося й без представників шоу–бізнесу, моди й кіноіндустрії — британської співачки Адель та барбадоської поп–діви Ріанни, дизайнерки Сари Бертон (саме вона створила сукню для нареченої британського принца Вільяма Кетрін Міддлтон), актриси Тільди Суїнтон, «оскароносного» іранського режисера Асгара Фархаді тощо.

В окрему категорію винесено імена «негативних» постатей року — президента Сирії Башара Асада, нового лідера КНДР Кім Чен Ина, засновника руху «Талібан» Мухаммеда Омара.

Проте чи не найбільшою сенсацією стала наявність у сотні найвпливовіших Олексія Навального. Юрист за професією й російський націоналіст за переконанням, Навальний є найпопулярнішим у Росії блогером і вельми шанованим серед інтернет–аудиторії політиком, якого багато хто вважає ледве не єдиною реальною альтернативою Володимирові Путіну й правлячій партії «Єдина Росія» (саме з легкої руки Навального в РФ її охрестили «Партієй жуліков і воров»). При цьому сам Путін, який знову став президентом Росії й не дає підстав сумніватися у своїй впливовості, до списку «Тайм» неочікувано не потрапив. Власне, Навальний — єдиний росіянин, який там фігурує. При цьому його постать виявилася однією з найсуперечливіших в ході інтернет–голосування: за присутність Олексія у списку віддали свої голоси 92 095 учасників опитування, проти — 77 309.

У Росії «впливовість» Навального викликала суперечки, причому передусім в опозиційному середовищі. Так, лідер незареєстрованої партії «Другая Россия» Едуард Лимонов заявив, що американський журнал переоцінив Навального, та й узагалі, «на Заході погано розуміються на ступенях впливу російських громадських діячів». «Навальний — це авторитет сьогодні, після того, як зима і настрої протесту вивели багатьох недовговічних героїв», — наголошує Лимонов, зазначаючи, що «навряд чи Олексій матиме вплив і в майбутньому».

Сам Навальний, у якого з почуттям гумору все в порядку, прокоментував свою впливовість у блозі в «Живому журналі» так: «Круто, чо. Тепер на мітингах можна буде оголошувати в мегафон: «Шановні співробітники міліції, ваші незаконні дії засмучують одного з найвпливовіших людей у світі. Якщо ви не припините, він напише про це у «Твіттер». І ще у правилах утримання заарештованих, що висять на стіні в кожній камері спецприйомника №1, пам’ятаю, бачив пункт: «Громадянам, що входять у Топ–100 найвпливовіших людей за версією журналу «Тайм», при заселенні в камеру належить другий матрац, а також макарони вони можуть їсти виделкою, а не ложкою, як усі».

Багато хто вважає, що матеріал проілюстровано саме цією моєю фотографією, оскільки вона повною мірою відображає жахи російської дійсності — волосся стає сторчма, а під очима — кола».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>