«Не мажор» повертається

20.04.2012

Лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз планує повернутися до Верховної Ради. Для цього дворазовий Голова ВР має намір піти у відставку з посади керівника СПУ й балотуватися в парламент по мажоритарному округу. Відповідну заяву він підписав на початку тижня. Повідомити про це однопартійців Олександр Олександрович збирається на з’їзді 28 квітня.

«Партія прийняла рішення, що колишні народні депутати йтимуть у Верховну Раду по мажоритарних округах, тому я сам маю продемонструвати цей приклад і йти по округу», — сказав Мороз у коментарі газеті «Коммєрсант–Україна», зазначивши, що, за рішенням партії, не очолюватиме виборчий список соціалістів.

В оточенні Мороза припускають, що відхід «аксакала» пов’язаний із погіршенням його здоров’я — останнім часом Сан Санич багато хворів, лікувався у «Феофанії».

Питання зміни керівництва СПУ зараз вирішується. На посаду голови претендують три перші заступники голови: керівник виборчого штабу партії Петро Устенко, екс–голова Фонду держмайна Валентина Семенюк–Самсоненко, співробітник Держуправління справами при президенті Зіновій Холоднюк.

У коментарі «УМ» заступник голови Соцпартії Василь Сільченко зауважив, що відкритої боротьби між кадрами старшого покоління немає, але особисто Олександр Мороз у колі однопартійців не раз висловлював думку, що партійний список мають очолити молоді обличчя. Джерела сайту «Українська правда» стверджують, що найбільшою підтримкою Мороза користується Петро Устенко — саме його багаторічний лідер збирається запропонувати делегатам партійного з’їзду як нового голову.

Усе це схоже на чергову спробу реанімувати і «партію вчорашнього дня», і її лідера у великій політиці. Нагадаємо, що у 1990–х роках СПУ разом із комуністами мала більшість у парламенті, а Олександр Мороз був одним із керівників держави, змагаючись за повноваження з Президентом Леонідом Кучмою. Свій шанс соціаліст використав і в 2006 році, коли перекинувся з опозиції на бік «Регіонів» та отримав омріяний пост спікера ВР. Однак після реваншу «помаранчевих» зірка Мороза, прозваного «Іудою», закотилася; його партія втратила вплив і рейтинг.

По якому мажоритарному округу балотуватиметься Мороз на виборах–2012, достеменно не відомо. «Після нової нарізки округів є втручання у зміни їхнього плану, — поділився з «УМ» Василь Сільченко. — Тому звичний Таращанський округ на Київщині — батьківщина лідера СПУ — опинився під питанням. Натомість Сільченко стверджує, що Морозу пропонують округи в Донецькій, Полтавській і Черкаській областях. «Останнім часом партія структурно та організаційно зміцніла, і є всі надії успіх виборчих перегонів», — переконує заступник голови СПУ.

 

ОЦІНКА ПОЛІТОЛОГА

— Мороз багато в чому відрізняється від сучасних політиків–»мажорів», тому теоретично шанси виграти вибори в нього є. Він — людина відома, досвідчена, — відзначає в коментарі «УМ» політолог Вадим Карасьов. — Враховуючи його боротьбу з «дерибаном» землі, є шанси пройти в якомусь сільському окрузі Київської області. Згадуючи його коаліцію з Партією регіонів, не виключено, що Мороз міг домовитися із владою про гарантії невтручання адмінресурсу до його передвиборчої кампанії. Але він розуміє, що Соцпартія з окремим списком на виборах не пройде, і паралельно розраховує на «політичну пенсію».