Тапчан для Юлі

20.04.2012
Тапчан для Юлі

Площа Руднєва в Харковi, де Харківський обласний апеляційний суд, учора стала епіцентром політичного життя в Україні. Через початок судової епопеї у справі корпорації «ЄЕСУ» сюди ще з сьомої години ранку почали сходитися прихильники і противники екс–Прем’єра Юлії Тимошенко. З такої нагоди в Харкові висадився і важкий політичний «десант» — 70 нардепів від БЮТ. За словами депутата Яворівського, парламентарії приїжджатимуть на кожне судове засідання «вахтовим методом». Натомість нардеп–адвокат Сергій Власенко здивований, що на місці, де має сидіти підсудна, встановлено широкий тапчан. На його думку, на наступне засідання його хвору підзахисну принесуть на ношах і судитимуть лежачою. Нагадаємо, що наразi Тимошенко від участі у процесі відмовилася за станом здоров’я.

 

Другий «політичний фронт»

Отже, у Харкові почався не лише другий судовий процес щодо Леді Ю, а й відкрився «другий політичний фронт». Дивно, але місцева влада зрештою не стала забороняти проведення масових акцій опозиції біля будівлі суду та Качанівської колонії. Хоча напередодні таке бажання було: суд відхилив зо два десятки заявок місцевих осередків «Батьківщини» та «Свободи» на мітинги й пішу ходу.

Учора судові виконавці лише повідомили активістам про заборону на використання гучномовців i встановлення наметів. Тому будь–яким спробам звести «біло–сердечні» «опорні пункти» одразу перешкоджали молодики спортивної статури. Між опонентами сталося кілька сутичок, їх розділила власним «живим кордоном» міліція. Але пiкет вiдбувався за розкладом.

Чималий загін людей у погонах оточив і будівлю суду. За даними міліції, на площі зібралося близько шести тисяч осiб — приблизно по три тисячі з кожного боку. Якщо активісти «Батьківщини», «Свободи», «Нашої України», УНП та «Фронту змін» тримали плакати з гаслами «Юлі — свободу!», то їхні опоненти з числа учителів i комунальників, мобілізованих владою, закликали до протилежного: «Тимошенко — довічно у в’язницю!», «Харків — харків’янам, а не юлефанам!»

До зали суду ледь зміг потрапити куратор захисту Тимошенко, нардеп Сергій Власенко (окрім нього, Леді Ю має ще трьох захисників — адвоката Олександра Плахотнюка, нардепа Андрія Кожем’якіна та доньку Євгенію). Пан Власенко довго тиснув на кнопку дзвоника та грюкав у зачинені двері храму Феміди. Коли ж двері таки відчинилися, за Власенком прорвалися й інші депутати. Журналістам потрапити до зали не вдалося. Без перешкод пройшли на процес i з десяток депутатів від Партії регіонів. На попередній розгляд справи прийшов і посол Франції з прав людини Франсуа Зімере.

Знову «Ганьба!», знову «Кірєєв!»

Новий процес над лідеркою БЮТ відкрив 36–річний суддя Київського райсуду Харкова Костянтин Садовський. До цього він, як і його колега зі столиці, Кірєєв, нічим особливим не відзначився. Адже розглядав позови про розлучення через зраду, розподіл майна, стягнення боргів із комунальних боржників, перерахунок пенсій «дітям війни» тощо. Серед кримінальних справ в активі пана Садовського — крадіжки мобільних телефонів та розбій. Два тижні тому він засудив трьох «перевертнів», причетних до смерті затриманого.

Уже на початку попереднього засідання прокуратура безкомпромісно наголосила: Юлія Тимошенко обвинувачується в ошукуванні та обкраданні українського народу, оскільки, керуючи корпорацією «ЄЕСУ», ухилялася від сплати податків. Прокурор Віктор Лобач вважає, що строки давності в цій кримінальній справі не вичерпалися. Вiн попросив пенітенціаріїв та МОЗ визначити можливість для Тимошенко брати участь у судовому засіданні.

Захисник Власенко наголосив на політичній упередженості мотивації прокурора Лобача і заявив суду клопотання про його відвід. Крім цього, нардеп вирішив, що, оскільки прокурор просить надати довідку про стан здоров’я Тимошенко до 27 квітня, це означає, що він проговорився і назвав дату наступного судового засідання. Тоді як, відповідно до КПК, наступне засідання можна призначити лише за місяць — до 18 травня.

Суддя Садовський відмовив у відводі прокурора, через що його одразу «заганьбили» опозиційні нардепи, ще й обізвали «Кірєєвим».

Інший прокурор, Вікторія Калита, пізніше заявила, що обвинувачення ґрунтується на факті використання Леді Ю платіжної картки іноземної компанії для оплати предметів розкоші — послуги в дорогих готелях i ресторанах, купівлі хутра тощо. «Витративши кошти на суму близько мільйона доларів, вона ні копійки з цієї суми не заплатила в бюджет», — обурювалася пані Калита.

Після перерви захист попросив передати розгляд цієї справи до Подільського райсуду Києва. Мовляв, харківська Феміда не має права розглядати цю справу. Згодом Власенко поставив перед судом вимогу взагалі закрити цю «сфальсифіковану справу про усні вказівки 1997 року», бо свого часу «її вже закривали». А також притягнути до кримінальної відповідальності начальника слідчого управління Харківського облуправління СБУ Миколу Грабика, який «достеменно знав, що Тимошенко злочину не вчиняла, але справу не закрив».

Адвокат Олександр Плахотнюк вимагав лише зупинити розгляд справи до повного одужання його підзахисної, бо «лежачи, не можна брати участі в суді».

Суд оголосив перер­ву до сьогодні. Рішення щодо клопотань захисту оголосять о 16.00.