НОВИНИ ПЛЮС

19.04.2012

Вітренко програла справу щодо борців за волю України

Лiдерка Прогресивної соціалістичної партії Наталія Вітренко вдруге зазнала фіаско в ініційованому нею судовому процесі. Як уже писала «УМ», два роки тому Наталя Вітренко оскаржувала указ, яким Президент Віктор Ющенко вшанував борців за українську незалежність у XX столітті. Після десятка слухань Окружний адміністративний суд Києва у липні 2011 року відхилив позов лідерки ПСПУ. Вітренко подала апеляційну скаргу, і вчора Апеляційний адмінсуд Києва ухвалив рішення залишити її без задоволення. Подробиці — в «УМ» завтра.

Літературний «геній» Януковича

У договорі, укладеному між донецьким видавництвом «Новий світ» і письменником Віктором Януковичем, немає чітких зобов’язань щодо написання нових творів. Про це у коментарі сайту Gazeta.ua повідомив заступник директора видавництва Едуард Вакуленко. За його словами, не обумовлено, скільки книг, у якому обсязі і в які терміни повинен здати у видавництво даний автор. Вакуленко не заперечує, що майже 2 мільйони доларів гонорару від видавництва значною мірою є авансом Президенту без будь–яких гарантій, лише під чесне слово. Адже — «Так, він може і нічого не написати, договором це не обумовлено».

Нагадаємо, прибуток у сумі 16,4 млн. грн., задекларований Януковичем за 2011 рік і ­отриманий від «Друкарні «Новий світ», фа­хівці розцінюють як частину корупційної схеми, «відкат» тощо.

Рішення КС для в’язнів

Особи, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі, мають право брати участь у розгляді своєї справи в судах усіх юрисдикцій в Україні. Таке рішення Конституційний Суд оприлюднив учора за зверненням громадянина Антона Трояна. Водночас КС вказав, що законом не врегульовано порядок забезпечення особистої участі засудженого, який відбуває покарання у вигляді арешту, обмеження волі, тримання в дисциплінарному батальйоні, позбавлення волі на певний термін, довічного позбавлення волі, у розгляді судової справи як сторони.

Черговий казус Януковича

Днями Президент Віктор Янукович (чи то уповноважений працівник його адміністрації) підписав офіційне співчуття з приводу нібито смерті Олександра Сергієнка, директора аналітично–дослідницького центру «Інститут міста». Відповідну заяву було розміщено на президентському сайті. Однак насправді виявилося, що Сергієнко... не помирав. Сам він у відповідь написав: «Мені дуже приємно, що така високоуважаємая особина, як Президент України В. Янукович, висловив скорботу з приводу моєї смерті — він, мабуть, не читав мій блог «Спалити Межигір’я» в останньому номері журналу «Кореспондент». Однак слідом за Марком Твеном повинен зазначити: чутки про мою смерть дещо перебільшені».