Держдума оцінила ВВП

12.04.2012
Держдума оцінила ВВП

Володимир Путiн пiд час виступу в Держдумi. (Фото Рейтер.)

Сьомого травня Віктора Януковича чекають у Москві — минулий/майбутній президент Росії Володимир Путін сподівається бачити главу Української держави на своїй інавгурації нарівні з очільниками Білорусі й Казахстану, з якими спільно будує Євразійський економічний союз. Олександр Лукашенко й Нурсултан Назарбаєв, за словами керівника справами президента РФ Володимира Кожина, вже прийняли запрошення. Приїдуть і давні друзі ВВП — скандальний екс–прем’єр–міністр Італії Сильвіо Берлусконі та колишній канцлер ФРН, а нині — найманий менеджер «Газпрому» Герхард Шредер.

До «коронації» кремлівського господаря залишається ще майже місяць, але Путін уже встиг відзвітувати перед Держдумою за свою роботу на посаді прем’єр–міністра. Опозиція планувала зустріти главу уряду перед будівлею парламенту флешмобом «Біла Держдума» — кілька десятків людей збиралися просто прогулюватися тротуаром із білими стрічками. Проте в передчутті офіційного повернення ери «сильної руки» правоохоронні органи, які повністю оточили всі підходи до будівлі парламенту, вирішили з протестувальниками більше не панькатися — кількох учасників акції одразу затримали й заштовхали в поліцейські автобуси, решту закликали розійтися.

У своєму виступі Путін уже традиційно говорив про жахливу кризу й тріумфальну з нею боротьбу, в результаті якої уряду вдалося вивести Росію в лідери ледве не всієї планети. Ще б пак: у Європі, за словами ВВП, державний борг становить 90%, у США — 100%, а РФ — єдина країна «Великої вісімки», чий бюджет на цей рік не лише бездефіцитний, а й «трошки з профіцитом». Судячи з виступу прем’єра, завдяки уряду в Росії вже чотири роки поспіль зростають і доходи, і навіть кількість населення, відкриваються нові підприємства, зростає виробництво.

Перейшовши від підсумків до обіцянок, Путін назвав стратегічним завданням на найближчі роки створення 25 мільйонів робочих місць, покращення інвестиційного клімату тощо. І, звісно, «нову інтеграцію на євразійському просторі» — запуск iз 2015 року Євразійського союзу, в якому до Росії, Білорусі та Казахстану «приєднаються й інші партнери, зацікавлені у більш просунутій співпраці».

НАТО прем’єр–президент охрестив «атавізмом часів холодної війни», який іноді «пхає носа, куди не треба». Команду управлінців пообіцяв «суттєво змінити», оновивши, в тому числі й за рахунок представників різних політичних сил. А на запитання кінорежисера й депутата від Комуністичної партії Володимира Бортка, чи не доцільно було б прибрати з Конституції РФ слово «поспіль» у статті про те, що одна й та сама особа не може бути президентом більше двох термінів, відповів згодою. «Я вважаю, що це цілком розумно — зробити просто «два терміни». Можна подумати, ми повинні це зробити разом з усіма фракціями», — заявив Путін. Нагадавши при цьому, що зворотної дії закон не має, а отже, навіть якщо відповідні зміни в Конституцію буде внесено, він цілком зможе відпрацювати «і зараз, і наступний термін»... Нагадаємо, після останньої конституційної реформи росіяни обирають президента вже не на чотири, як раніше, а на шість років.

Наступного разу Володимир Путін з’явиться у Держдумі вже у травні — щоб як президент представити кандидатуру нового прем’єра. Яким, судячи з усього, стане нинішній глава держави Дмитро Медведєв.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>