Збірна, складена з ворогів?

12.04.2012

Вилучивши Дениса Гармаша на 41–й хвилині матчу «Шахтар» — «Динамо», арбітр із Сімферополя Юрій Вакс розворушив «осине гніздо», з якого в усіх напрямках полетіли «оси»–звинувачення. І через чотири дні після поєдинку грандів інформаційний простір ніяк не охолоне від різких заяв. Найприкріше, що «жалити» один одного почали гравці збірної України, яким уже незабаром доведеться діяти в одній упряжці на Євро–2012.

Через день після гри Ярослав Ракицький поділився з громадськістю подробицями словесної перепалки з капітаном «біло–синіх» Олександром Шовковським. «Ми заходили з поля в тунель, і тут Шовковський став кричати: «Ви, донецькі...» — і далі пішов такий мат, що я навіть не наважуюся зараз повторити. Поруч був я, Саша Кучер, Андрій П’ятов. Хто йому дав право так поводитися? А тепер нам належить їхати у збірну, разом захищати честь країни. Як він збирається дивитися в очі гравцям «Шахтаря» після своїх слів?» — цитує донеччанина клубний сайт.

Така риторика напередодні домашнього Євро не на жарт стривожила вболівальників збірної, які заговорили про можливі внутрішні проблеми в таборі «синьо–жовтих», що негативно позначаться на грі команди Блохіна. Підкинув хмизу в багаття й Олександр Шовковський, який одразу ж відповів молодшому колезі по національній команді: «Претензії до мене можуть пред’явити футболісти, які віддали збірній України багато років, які грали за честь країни, не шкодуючи себе. А ті, хто ухиляється від матчів збірної під приводом травм, граючи в цей час за клуб, хай краще подумають про власну репутацію в очах уболівальників».

«Це все емоції, і буває, що на полі й поза ним футболісти можуть наговорити один одному багато що — це характерно для нашого футболу, — каже в коментарі «УМ» прес–аташе національної збірної, футбольний коментатор Олександр Гливинський. — Безперечно, Юрій Вакс своїм суддівством розбурхав на полі конфлікт, іскри від якого полетіли й за межі стадіону. Але, вважаю, що не потрібно суперечку ще більше роздмухувати, не слід робити з мухи слона. Сподіваємося, що все заспокоїться».

На думку Олександра, футболісти добре знають, чого варті їхні слова, сказані в запалі боротьби. Гливинський вважає: Ракицькому взагалі не слід було демонструвати свою вразливість і розголошувати деталі тієї розмови в підтрибунному приміщенні. «У «Шахтарі» повинні розуміти стан своїх суперників, які водночас є й партнерами по збірній», — каже речник команди Блохіна. До речі, сам Олег Володимирович в інтерв’ю ЗМІ визнав існування психологічних проблем у Дениса Гармаша, чиє вилучення й породило сварку.

Хай там як, але, за словами прес–аташе, національна збірна — це завжди згуртований колектив із хорошою атмосферою, й вона апріорі повинна об’єднувати футболістів.

 

СПРАВИ СУДДІВСЬКІ

Суперечливе суддівство Юрія Вакса розділило футбольних уболівальників та експертів на два табори. Усі чекають заяв куратора суддівського корпусу П’єрлуїджі Колліни. За повідомленням сайту «UA–Футбол», знаний італієць високо оцінив роботу Вакса. Але того ж дня з’явилося спростування — мовляв, розбір польотів ще не проводився. Підняти завісу таємничості не змогли й офіційні особи суддівського корпусу. «Ані суддям, ані делегатам, ані інспекторам ФФУ давати будь–які коментарі заборонено», — відповіли «УМ».

Не очікуючи рішення «по Ваксу», президент «Динамо» Ігор Суркіс заявив, що клуб уже подав протест на другу жовту картку Гармаша.