«Киці» совісті

05.04.2012

Правозахисна організація «Міжнародна амністія» (Amnesty International) визнала в’язнями совісті трьох учасниць скандального російського колективу Pussy Riot. Назва колективу в перекладі означає «Заколот киць», або «Бунтівні кицюні» (це «цензурний» переклад, оскільки англійською слово pussy означає й «неофіційну» наз­ву жіночого статевого органа). І дівчата її «відпрацьовують» сповна. «Киці» називають себе феміністською панк­групою й організовують «нелегальні акції в нелегальних місцях» — від виступу на даху слідчого ізолятора до Красної площі, де дівчата напередодні президентських виборів у Росії безстрашно прокричали пісню «Путін зассал». Проте найрезонанснішою виявилася їхня остання акція: «молебень» «Богородіца, Путіна прогоні!» в Храмі Христа Спасителя.

Попри те, що багато хто (скажімо, Йосип Кобзон, який закликав покарати дівчат якомога суворіше) плутає «Пуссі ріот» із українськими колегами по «неофемінізму» з руху «Фемен», російські «киці» на своїх акціях не роздягаються. Навпаки — вдягають на голови трикотажні маски.

«Заколотниці» закликають не розцінювати їхню акцію як богохульство, адже, поважаючи православні канони, вони відслужили свій «молебень» перед вівтарем. «Бо у вівтарі не може перебувати жінка. Богородиця, наприклад, не змогла б туди зайти, якби опинилася у Храмі», — зазначають дівчата у своєму блозі в «Живому журналі». За їхніми словами, «метою акції було зов­сім не поглумитися з православних святинь — ми просто висловлювали незгоду з позицією патріарха РПЦ Кирила, який дозволив Церкві стати знаряддям у брудних політичних інтригах».

Пострибавши й виконавши «піснопіння» з текстом «Черная ряса, золотые погоны / Все прихожане ползут на поклоны» та «Срань, срань, срань Господня», дівчата перехрестилися й залишили храм на прохання обурених церковних прислужників.

«Молебень» панківки організували 21 лютого. А вже 4 березня поліція заарештувала Марію Альохіну та Надію Толоконникову. Через тиждень із гаком за ґратами опинилася й Катерина Самуцевич. Хоча оскільки дівчата виступали в масках, стверджувати, що в храмі були саме вони, поліція не має підстав.

На думку «Міжнародної амністії», навіть якщо заарештовані й справді брали участь в акції, реакція влади на «мирне, хоча й образливе для багатьох людей висловлення політичних переконань виявилася невиправдано жорстокою». Тому «Амнесті інтернешенл» вимагає негайно звільнити арештанток, яким загрожує до семи років тюрми.

 

РЕАКЦІЯ ЦЕРКВИ

У РПЦ скандальний «панк­молебень» викликав украй негативну реакцію. Вища церковна рада закликала «всіх ієрархів, пастирів та мирян» здійснити «молебень і стояння на захист віри, зневажених святинь, Церкви та її доброго імені».

А патріарх Кирил (Гундяєв) заявив, що проти РПЦ «розгорнуто інформаційну кампанію», і навіть його «скромна персона» стала жертвою «потужної антицерковної риторики». Очевидно, предстоятель мав на увазі повідомлення про те, що дочка екс­міністра охорони здоров’я Росії Юрія Шевченка за рішенням суду має заплатити йому 19 мільйонів рублів (648 тисяч доларів США) за те, що під час ремонту в її помешканні пил пошкодив раритетні фоліанти в квартирі, яка належить патріарху. Йдеться про резиденцію на набережній Москви­ріки, де вартість квартир сягає 2­3 мільйони доларів.

Принагідно Кирил заявив, що годинник «Брегет» вартістю близько 30 тисяч доларів, який помітили в нього на руці під час візиту в Україну, — це «колаж».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>