«Восени знадобиться!»

23.03.2012
«Восени знадобиться!»

У рік визначальних парламентських виборів є сенс вважати їх «репетицією» і виборчі кампанії на місцях, і протестні виступи та ставлення до них влади. Учора в Києві, на майдані Незалежності, мав відбутися старт всеукраїнської акції «Готуй намет навесні» в рамках молодіжної кампанії «Вставай!» Виникла паралель із 2004 роком, коли так само наприкінці березня стартувала громадянська кампанія «Пора», яка відіграла значну роль в організації «помаранчевого» Майдану з його наметами. Цього разу репетиція не пройшла. Молоді люди, які заанонсували «тренування зі встановлення наметів», отримали відсіч спецзагону міліції й потрапили в пазурі «Беркута».

Спочатку все йшло ніби нормально. Але щойно хлопці біля Головпоштамту почали діставатися намети з чохлів, як одразу налетіла міліція, взявши учасників у коло й заборонивши будь–які дії. Однак активісти «Свободи», «Молодого Народного руху», «Батьківщини», «Фронту змін» та інших політичних сил, які брали участь у дійстві, підкоритися не побажали. Ще б пак — про акцію було попере­джено місцеву владу, відповідно до чинного законодавства; повідомлень про якусь заборону начебто не надходило. Хлопці почали відстоювати свої намети. Відтак кількох грубо схопили бійці «Беркута», повалили на граніт і потягли до «автозаку». Перед машиною утворився заслін із небайдужих та учасників акції, які не давали затягти хлопців усередину. Підбігла навіть звичайна бабуся–киянка з числа випадкових перехожих — вимагала «відпустити дитину».

Поки всі спостерігали за цією частиною «сцени», декілька спритних міліціонерів похапали ще не розпаковані намети та побігли з ними до службових машин. З ними теж виникла суперечка, в якій постраждали обидві сторони. У шарпанині в багатьох було зіпсовано одяг, набито синці.

Прес–секретар київської організації «Фронту змін» Олександра Скиба заявила «УМ», що дозвіл на проведення акції в них є, «але раптом з’являється міліція і каже нам, що є постанова суду про заборону встановлення наметів. Ми попросили показати цей документ, а замість цього «Беркут» почав хапати хлопців та ламати наші намети».

Дівчина визнає, що ця акція була своєрідною провокацією й тестом для нинішньої влади — як вона відреагує на «наметове містечко» на кшталт того, що було головним чинником виборів–2004. «Ми хотіли просто побачити реакцію влади, — каже пані Скиба. — І вона, чесно кажучи, насторожує. Якщо такі самі дії будуть і після виборів, то можна ставити хрест на свободі в Україні».

Поки бесідуємо з дівчиною, «автозак» намагається поїхати. Та марно, бо під його колеса кинувся помічник народного депутата Лесі Оробець Юрій Юзич. «Поки не відпустять усіх, кого запхали всередину, я їх не пропущу!» — заявив пан Юрій «Україні молодій».

Як виявилося згодом, спротив чоловіка дав результат. Нікого в міліцію не забрали. Після того як затриманих випустили, машина рушила з місця.

Але якщо ви думаєте, що на цьому все закінчилося, то далебі. Після від’їзду «автозака» хлопці відновили спроби напнути шатро. «Беркут» — знову тут як тут, одразу почав заважати цій справі. Вихопивши один із наметів, правоохоронці понесли його до того ж автомобіля із заґратованою будкою. «Намети крадуть!», «Перший в Україні політв’язень–намет» — лунали жарти з натовпу.

«Осінню знадобиться», — сказав один з учасників акції про потребу опозиції в наметах та вмінні їх напинати.

Поруч проїхав сивий дід на інвалідному візку. Він представився «УМ» як Володимир Чайковський, який нібито... сидів разом із Януковичем і знає його «як облупленого». «Кажу вам щиро, цей Президент не віддасть просто так владу, бо розуміє, що його посадять! Буде багато крові, бо якщо вже навіть на такій акції людям не дають висловити свою позицію, то що буде на виборах?» — сказав пан Володимир.

«Сьогодні ми здобули маленьку перемогу, — це вже слова Ігоря Тополі (Мазура), лідера столичних УНСОвців. — Сподіваємось, це шлях до великих звершень. Хлопці стояли до останнього, нікого таки не «запакували». До того ж я помітив тенденцію, що люди готові ризикувати своєю свободою — бо мене вже питали, чи є ніж, щоб проколоти шини «автозаку». Очевидно, що націю довели до межі».

На завершення акції організатори провели маленький брифінг, на якому повідомили, що за тиждень — 29 березня — вони знову зберуться. І вже не тільки на київському Майдані, а по всій Україні. Лідер «Студентської Свободи» Олександр Аронець заявив: «Влада хоче підняти рейтинги перед виборами, тому починає обіцяти все підряд, в тому числі і доступне житло для молоді. Але ми всі знаємо, що єдине доступне житло для нас — це намети. Бо навіть із гуртожитків нас скоро виселятимуть. Тому й будемо надалі проводити такі тренування. Це тільки початок».

 

ПОЗИЦІЯ «СИЛОВИКІВ»

Служба безпеки України обіцяє безпеку і стабільність у країні для проведення виборів — про це в інтерв’ю агенції «Інтерфакс–Україна» заявив нещодавно призначений голова СБУ Ігор Калінін. «Роль Служби безпеки у передвиборчій кампанії може бути тільки одна — правоохоронна, — додав пан Калінін. — СБУ буде жорстко реагувати на такі деструктивні прояви, як пропаганда ідей зміни територіальної цілісності держави, заклики до повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, розпалювання міжетнічної, релігійної ворожнечі».