Хто за Путіна?

17.02.2012
Хто за Путіна?

Чулпан Хаматова з Володимиром Путіним під час його візиту до онкоцентру. (Рейтер.)

Що ближче до президентських виборів, то скандальнішою стає виборча кампанія у Росії. Щоправда, скандальністю пронизаний передусім інтернет, у якому росіян хоч і мільйони, та все ж безумовна меншість від загальної кількості виборців. Останній сплеск емоцій та бурхливе обговорення в російськомовному сегменті всесвітнього павутиння викликала поява агітаційних роликів за Володимира Путіна за участю відомих у РФ особистостей.

«Я за Путіна», — якось жалісливо запевняє з екрана актриса Чулпан Хаматова, яка ще недавно підтримувала мітинги опозиції й навіть ледве не стала однією з ведучих першої такої акції на Болотній площі 10 грудня минулого року. Попри те, що Хаматова — далеко не найбільша політична активістка серед російського бомонду, така трансформація спричинила справжній вибух у блогосфері. «Мені здається, чи вона справді ледве стримує сльози?»; «Її змусили, це ж очевидно!»; «Чулпан зробила стільки добра, що можна їй пробачити цю агітку», — пишуть одні.

«Ніхто її не силував — Хаматова справді вдячна Володимиру Володимировичу за те, що він робить для російських дітей і її фонду»; «Чулпан — за Путіна, як і всі адекватні й чесні люди!» — вважають інші.

Як припускають прихильники «теорії шантажу», зірка «Країни глухих» була змушена виступити на підтримку Путіна, оскільки їй пригрозили проблемами з державним фінансуванням благодійного фонду «Подаруй життя». Фонд, для створення й промоції якого Хаматова доклала величезних зусиль, допомагає дітям із важкими захворюваннями, зокрема онкологічними. «Так, її змусили, їй погрожували, — цитує «Газета.ру» анонімне джерело з оточення Чулпан. — Навіть не їй особисто, а дітям: перекрити кисень фонду й гематологічному фонду. Це, по суті, вимоги терористів, які утримують заручників...»

Справді, коли на одній шальці терезів лежать сотні дитячих життів, а на другій — лише кілька слів за й без того розпіареного по всіх телеканалах прем’єра–кандидата, мало хто наважиться зробити інший вибір, ніж той, що нібито зробила Чулпан. Якщо, звісно, взагалі йшлося про якийсь вибір, бо речники влади будь–який примус категорично заперечують. «Прем’єр–міністр у вівторок відвідав онкоцентр на Ленінському проспекті, де була й Хаматова. Володимир Путін щиро подякував актрисі за підтримку. А Чулпан наголосила: хоч вона й не могла б виступити, наприклад, довіреною особою Володимира Володимировича, оскільки мало що в цьому тямить, але коли вона каже щось на підтримку Путіна, то має на увазі саме щиросерду підтримку. Що ж до вакханалії, яка розгорнулася на цю тему в інтернеті, то, сподіваюся, Чулпан не звертатиме на неї уваги. Дискусії, які відбуваються у віртуальному просторі, інколи просто вражають своєю віддаленістю від реальності», — наголосив прес–секретар «головного кандидата в президенти» Дмитро Пєсков.

Сама Хаматова жодних коментарів на цю тему не дає. Відмовляються від розмов із журналістами й деякі інші зірки з нібито «непровладною» репутацією, які знялися в агітаційних роликах «Я за Путіна», наприклад Аліса Фрейндліх. Загалом у кліпах на підтримку ВВП задіяно десятки діячів культури, спорту, медицини тощо: Олег Табаков, Євген Миронов, Євген Плющенко, Тетяна Навка, Стас Михайлов, Єлена Ваєнга...

І лише відомий актор Сергій Безруков відкрито заявив, що відмовився виступити на підтримку кандидата в президенти від «Єдиної Росії», бо «не хоче впливати на вибір глядачів».

Нагадаємо, перший тур президентських виборів у Росії відбудеться 4 березня. Кандидатів на головну в державі посаду п’ятеро, і принаймні один із них у своїй перемозі не має жодних сумнівів. Під час вищезгаданого візиту до онкоцентру Володимир Путін, який, як відомо, дуже любить дітей, поспілкувався з маленькими пацієнтами в ігровій кімнаті. У животик цього разу нікого не цілував, зате звично роздавав обіцянки. Найбільше прем’єрської уваги дісталося семирічній псковитянці Соні, яка вже чотири роки лікується у Москві. Дівчинка попросила дідуся Леніна, тобто дядю Путіна, зводити її у Кремль. Нагадавши, що в червні 2011 року він їй таку екскурсію вже обіцяв, але так і не організував...

Володимир Володимирович запевнив: якщо Сонине здоров’я дозволить, цього разу він неодмінно покаже їй Кремлівські палати: «Запрошую тебе до нас на 9 травня. У нас буде свято Перемоги».

День Перемоги Росія відзначатиме вже після інавгурації нового президента. Хоча, говорячи про «нашу перемогу», Путін і без того однозначно дав зрозуміти, що саме святкуватиме в Кремлі.

ПРОПАГАНДА

Позавчора у Росії вийшов друком перший номер передвиборчої газети «Не дай Бог!» — у вигляді вкладки в «Аргументи і факти». На восьми кольорових шпальтах накладом майже 5,5 мільйона екземплярів викладено «аналіз» акцій протесту, що відбулися в Росії, дані соціологічних рейтингів, прогнози щодо подальшого розвитку подій у країні. Як повідомляє РІА «Новості», серед авторів проекту — екс–гендиректор медіа–групи Михайла Прохорова «Живи!» Юрій Кацман та колишній головред газети «Ізвєстія» Володимир Мамонтов. Серед авторів — «політичний консультант» Анатолій Вассерман, журналіст Максим Шевченко, письменник Віктор Єрофеєв, авторка газети «Ізвєстія в Украінє» Яніна Соколовська. Приклади заголовків до матеріалів газети «Не дай Бог!»: «Мітинги здуються — проб­леми залишаться», «Про що мовчить «болото», а також, увага: «Як Україна міняла блакитне сало на оранжеве мило». Як нескладно здогадатися, йдеться про події нашої Помаранчевої революції, яка досі так лякає Кремль. Окрім «АіФ», такі вкладки щотижня виходитимуть і в газеті «Комсомольская правда». Обидві газети розповсюджуватимуть безкоштовно.

До слова, газета «Не дай Бог!» уже виходила під час президентських виборів 1996 року: тоді цей вигук стосувався ймовірного приходу до влади «червоної загрози» — головного суперника Бориса Єльцина, лідера КПРФ Геннадія Зюганова.

 

ДО РЕЧІ

Міністерство культури Росії скасувало виданий раніше дозвіл на прокат у Росії документального фільму «Замах на Росію» за книжкою Олександра Литвиненка «ФСБ підриває Росію» (про вибухи будинків у Москві та Волгодонську 1999 року). Нагадаємо, автор ствер­джує, що за цими вибухами стоять ФСБ та особисто Володимир Путін, якому ті події допомогли побудувати виборчу кампанію на гаслі про «мочіння терористів у сортирах». В інтернеті вихід фільму рекламував, зокрема, скандальний відеоролик «Арешт Володимира Путіна», в якому ВВП показують за ґратами в суді.

Скасування дозволу на прокат «Замаху на Росію», а також іще трьох документальних стрічок («Бунт. Справа Литвиненка», «Фабрика тортур або педагогічний досвід», «Плошча» — про президента Білорусі Олександра Лукашенка та «Лоботомія» — про взаємини Росії та Грузії) мінкульт РФ пояснив тим, що у прокатника немає прямих договорів зі студіями–виробниками.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>