Путіна закликали піти. І він пішов

02.02.2012
Путіна закликали піти. І він пішов

Заборонити опозиції проводити масштабні акції протесту, на які збираються десятки тисяч людей, російська влада вже не наважується. Хоча й запроторює їх якнайдалі від центру Москви — на Болотну площу (саме там відбудеться й запланований на суботу наступний великий мітинг), проспект Сахарова тощо. Але вбачати в цьому кроки до демократизації не варто. Свідченням тому, що йдеться лише про банальний острах, є ставлення російських можновладців до маленьких осередків протесту, які, як і раніше, жорстко розганяє поліція.

Позавчора вкотре опинилися у московських «кутузках» учасники опозиційної «Стратегії–31», які традиційно 31 числа намагалися провести на Тріумфальній площі мітинг на захист 31–ї статті Конституції (про свободу зібрань). Серед заарештованих, знову–таки майже традиційно, опинився лідер незареєстрованої партії «Другая Россія» Едуард Лимонов та ще близько 50 активістів. Усіх їх згодом відпустили, але 6 лютого зобов’язали з’явитися в суд.

Проте опозицію, яка вперше за багато років відчула справді потужну підтримку в народі, «ОМОНом» уже не залякаєш. Підготовка до мітингу 4 лютого, на проведення якого вже отримано дозвіл від московської мерії, аж кипить. Передусім у соціальних мережах, де учасники профільних груп обмінюються «мотиваційними» картинками (на кшталт карикатур на Володимира Путіна й порад, як не замерзнути при обіцяних на суботу –15). А дехто наважується вивішувати такі «мотиватори» не лише на форумах, а й у «реалі».

Учора просто навпроти Кремля з’явився величезний (140 квадратних метрів) банер iз написом «Путин, уходи!» й перекресленим портретом чинного прем’єр–міністра — кандидата в президенти. Сміливу «інсталяцію» організували активісти «Солідарності» на чолі з одним із лідерів цього руху Іллею Яшиним.

«Немає нічого дивного в тому, що банер звернутий до Кремля, де поки ще формально сидить (Дмитро) Медведєв, — пояснив Яшин на сайті радіо «Ехо Москви». — Усім зрозуміло, що Медведєв не президент, а блогер. Путін як був, так і залишається господарем Кремля. І саме він є конструктором та ідеологом політичної системи, яка знищила в країні конкуренцію».

Нікого з «нахаб» не затримали, принаймні станом на вчора. Хоча кілька поліцейських досить байдуже спостерігали за акцією з припаркованих «у зоні видимості» патрульних авто. Згодом правоохоронці піднялися на дах і зняли банер, акуратно його згорнувши.

А Путін і справді пішов. Щоправда, лише на один день. І спонукав його до цього не плакат опозиції, а російське законодавство. Чинному главі уряду довелося взяти одноденну відпустку, щоб зустрітися з майбутніми спостерігачами на президентських виборах 4 лютого — активістами Спілки юристів Росії, які висловили бажання оцінити роботу виборчкомів iз правової точки зору. «Я б не виставляв свою кандидатуру, якби не розраховував на перемогу», — скромно зізнався ВВП.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>