Абияк звiтував Кулиняк

02.02.2012

На брифінгу міністра культури Михайла Кулиняка у Національній філармонії, що передував Колегії Мінкульту, журналісти влаштували аншлаг. Дарма, що коло окреслених питань могло бути дуже широким (тема розмови — підсумки роботи міністерства у 2011–му), дарма, що прес–служба втиснула до прес–релізу величезну кількість цифр і фактажу... ЗМІ насамперед цікавили кадрові ротації керівників найбiльших музеїв Києва.

Зважаючи на потужний резонанс у пресі та на телебаченні, міністр про це, звісно, здогадувався. Але максимальної кількості аргументів, які б пояснювали ці зміни, однак не знайшов. А тому його доводи, швидше, насторожували, а не переконували. Скажімо, причиною №1 звільнень–призначень, за версією Михайла Кулиняка, є те, що в сьогоднішніх реаліях директор музею повинен були гарним менеджером, дбати про імідж очолюваної інституції і про те, щоб збільшувався потік відвідувачів... На запитання, чи зможе з цими завданнями впоратися новопризначена директор Києво–Печерського заповідника Вікторія Ліснича, лікар за фахом, пан Кулиняк відповів, що вона досi працювала заступником міністра культури. Тоді було поставлено iнше питання: а як, знову ж таки, лікар за фахом потрапила на посаду заступника міністра культури? Чи додають такі призначення авторитету владі? І чи можна сподіватися, що навіть з таким «величезним» досвідом нова директорка буде ефективно керувати одним із найвідоміших історико–культурних об’єктів країни? На цi питання Кулиняк теж вiдповiдi не знайшов.

Непереконливо прокоментував мiнiстр i звільнення Неллі Куковальської. За його словами, міжвідомча комісія, що перевіряла роботу заповiдника «Софія Київська», виявила певні порушення: «Деякі речі робилися без дозволу міністерства — зокрема, відкриття саркофагу Ярослава Мудрого...» Щоправда, як це зашкодило заповіднику чи державі, Кулиняк пояснити не зміг. Але коли міністр запропонував пані Куковальській обговорити цю проблему, директор, за його словами, «різко захворіла, а потiм зникла і з лікарні почала давати оцінки». Теоретично наказ про звільнення Неллі Куковальської може бути скасований — якщо та після лікарняного зустрінеться з міністром, і питання, які виникли по «Софії», будуть зняті. Принаймнi так обiцяє Кулиняк.

Великі надії міністр культури покладає і на новопризначеного директора «Пирогово» Дмитра Зарубу, політолога за освітою, дотепер — заступника керівника Держслужби курортів та туризму. Михайло Кулиняк говорить, що пан Заруба має «чудову програму розвитку для «Пирогово», «вже за два місяці ми зможемо оцінити її ефективність». До речі, міністр сподівається, що це призначення примусить повернутися до «Пирогово» і приватних інвесторів. (Музей архiтектури та побуту мав угоду з Фондом Ахметова на 15 мільйонів гривень, але реально надійшло лише 3 мільйони — деякі моменти в роботі адмiнiстрацiї скансена змусили Фонд призупинити фінансування).

Наостанок міністр пообіцяв, що всіх звільнених директорiв музеїв буде працевлаштовано.