Діагностика слуху: застосування найновіших європейських методик

26.01.2012
Діагностика слуху: застосування найновіших європейських методик

На прийомі у лікаря–аудіолога Н. Баліної.

За 20 років спеціалісти Центру слухової реабілітації «Аврора» допомогли більше 50 тисячам своїх пацієнтів (серед яких є навіть новонароджені та люди дуже похилого віку) повернути слух. Першим етапом комплексної допомоги людям iз порушенням слуху є точна діагностика слуху, від результатів якої залежить вибір можливих способів лікування або компенсації порушень слуху. Ми попросили Наталію Баліну — лікаря–аудіолога, отоларинголога, сурдолога вищої категорії Центру «Аврора» відповісти на наші запитання.

«У мене з’явився шум у вухах і це мені заважає в роботі. До якого лікаря мені звернутися?»

Сергій, м. Київ

 

— Суб’єктивний патологічний шум чує тільки сам пацієнт. У цьому випадку він є ознакою патології середнього або внутрішнього вуха (сенсоневральна приглухуватість, секреторний, гострий або хронічний отит, тубоотит, отосклероз, хвороба Меньєра), але може виникати і при гіпертонічній хворобі, зниженні кров’яного тиску, атеросклерозі судин головного мозку, остеохондрозі шийного відділу хребта, запальних захворюваннях і пухлинах головного мозку.

Для діагностики і встановлення причини виникнення шуму необхідно провести спеціальні обстеження слуху: імпедансометрію — визначення стану середнього вуха, реєстрацію отоакустичної емісії, суб’єктивну аудіометрію, реєстрацію слухових викликаних потенціалів — визначення стану завитку, слухового нерва, слухової кори головного мозку.

Виникнення шуму у вухах під час лікування антибіотиками, що мають ототоксичну дію, або в осіб, що працюють в умовах сильного шуму і вібрації, може бути передвісником початку сенсоневральної втрати слуху, а однобічний шум або однобічне зниження слуху — першою ознакою невриноми кохлеовестибулярного нерва.

При перших проявах шуму у вухах необхідно негайно звернутися до лікаря аудіолога (сурдолога). На ранніх стадіях такі хвороби можуть бути виліковними.

 

«Нашому синові чотири роки. Він не розмовляє (почав говорити у 2 роки, але потім припинив), і лікарі припускають, що він недочуває. Синочок дуже гіперактивний. Аудіограму в Чернігові зробити не вдалося. Ми плануємо провести комплексне обстеження слуху дитини. Чи можна в Центрі «Аврора» це зробити за один день? Які обстеження треба пройти?»

Оксана, м. Бахмач.

 

— Для обстеження слуху у дітей ми використовуємо об’єктивні методи,які застосовують в сучасних клініках Європи та США. Ці методи дозволяють діагностувати стан слуху навіть у новонароджених. Обстеження слуху у дітей, як правило, проводиться під час сну, тому ми можемо обстежити навіть гіперактивних дітей. Для оцінки стану слуху ми робимо імпедансометрію, дослідження функції волоскових клітин завитку (отоакустична емісія) і об’єктивну комп’ютерну аудіометрію (реєстрація коротколатентних викликаних потенціалів). Залежно від стану слуху у дитини та його розвитку лікар–аудіолог може призначити додаткову умовно–рефлекторну, ігрову, суб’єктивну аудіометрію. Лише провівши повний комплекс дослі­джень, можна точно сказати, як чує Ваша дитина. Тривалість обстеження 1—2 дні.

Запис на медичний прийом:
04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграда, 20;

тел.: (044) 467–30–60, (050) 382–41–95

www.aurora.ua e–mail: [email protected]