НОВИНИ ПЛЮС

11.01.2012

Обама змінив голову своєї адміністрації

За десять місяців до виборів президент США Барак Обама змінив голову своєї адміністрації. Як повідомляють американські ЗМІ, 63–річний Вільям Дейлі пішов у відставку через напружені стосунки з деякими впливовими чиновниками з найближчого оточення глави держави. Новим очільником свого апарату Обама призначив нинішнього директора бюджетного управління Білого дому Джека Лью. Також президент пообіцяв телефонувати Дейлі, який повертається до свого рідного Чикаго, щоб радитися з ним у разі потреби. До слова, Рам Емануель, який очолював адміністрацію Обами до Дейлі, пішов із цієї посади після того, як переміг на виборах мера Чикаго.

Теракт у Пакистані

Щонайменше 35 людей загинуло і понад 60 поранено в результаті теракту на північному заході Пакистану. Вибух прогримів біля заправної станції на ринку міста Джамруд, розташованого в регіоні Хайбер, через який пролягає основний маршрут постачання американських військ в Афганістані. За версією поліції, за вибухами стоять бойовики руху «Техрік–і–талібан Пакистан».

Вибух газу в московському ресторані

Двоє людей загинуло, 39 отримали поранення в результаті вибуху в італійському ресторані «Іль Патіо» в Москві. Загиблі — співробітники закладу. За попередньою інформацією поліції, спочатку в ресторані почалася пожежа, а потім вогонь перекинувся на прибудову, де зберігалися газові балони, два з яких вибухнуло. Будинок серйозно пошкоджено — частково обвалився дах, вибито всі вікна на першому поверсі, деформовані стіни. За фактом вибуху порушено кримінальну справу за статтями «спричинення смерті через необережність» і «надання послуг, яке не відповідає вимогам безпеки». Як повідомляє українське МЗС, громадян України серед загиблих і постраждалих немає.

Витік хімікатів у Латвії

У ніч на понеділок неподалік латвійського міста Даугавпілс перекинувся товарний потяг із Білорусі, що перевозив хімічні речовини. Як повідомляє Державна пожежно–рятувальна служба Латвії, внаслідок аварії з рейок зійшли 16 цистерн із хімічними речовинами. Три з них сильно пошко­джені, з них витекло близько 360 тонн хімічних речовин. Загальна площа забруднення становить 4 тис. кв. м.

Армія КНДР присягнула Кім Чен Ину

Корейська народна армія вчора присягнула на вірність новому керівнику КНДР Кім Чен Ину. Урочиста церемонія відбулася неподалік Кимсусанського меморіального палацу, де покоїться тіло засновника КНДР Кім Ір Сена. Військові скандували гасла «Беззаперечно захистимо Кім Чен Ина» та «Національне об’єднання». Новий глава Північної Кореї вже заявив, що виступає за об’єднання з капіталістичною Південною Кореєю, але тільки за умови, якщо «стане на путь істинну» й приєднається до комуністичної КНДР.

У Парижі помер президент Гвінеї–Бісау

У Парижі у віці 64 років помер президент Гвінеї–Бісау Малам Бакай Санья. Як повідомляє «Франс пресс», смерть настала внаслідок тривалої хвороби. Санья помер у військовому госпіталі Валь–де–Грас, де лікувався з кінця грудня 2011 року. В останні дні перед смертю Санья, який був хворий на цукровий діабет, перебував у комі. Посаду президента Гвінеї–Бісау він обіймав із вересня 2009–го, змінивши на посту Жуана Бернарду Вієйру, якого вбили у березні того ж року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>